2124

Peste 100 de mii de voluntari vor participa la proiectul "Hai, Moldova!"

 
Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Peste 100 de mii de voluntari se vor implica în proiectul ecologic cu genericul "Hai, Moldova!", în Ziua de Curăţenie Naţională, la 16 aprilie curent. Este pentru prima dată cînd un număr atît de mare de persoane va face curăţenie organizat, în aceeaşi zi, transmite MOLDPRES.

Daniela Cebotari, coordonator de proiect, a menţionat astăzi, la o conferinţă de presă, că ideea proiectului este de a aduna deşeurile care nu se descompun sau o fac în sute de ani precum hîrtii, sticle, pungi de plastic, metale din locurile unde serviciile de salubrizare nu ajung - păduri, rîuri, şesuri etc., acestea urmînd să fie reciclate. Deşeurile menajere vor fi stocate la gunoişti.

Corneliu Mîrza, şef de direcţie la Ministerul Mediului, a specificat pentru agenţie că din Fondul Ecologic Naţional au fost alocate 126 mii de lei pentru procurarea echipamentului cu care va fi asigurat fiecare voluntar. Alte 500 mii de lei, au fost direcţionate săptămîna curentă altor 7 organizaţii neguvernamentale implicate în acţiuni de salubrizare.
În campania de promovare a evenimentului s-au alăturat actori şi artişti. Nicu Ţărnă, prezent la conferinţa de presă, a declarat că "ceea ce nu reuşesc politicienii şi autorităţile, putem să facem noi, cei cărora ne pasă de ţara noastră mică".

Doritorii de a participa la proiect sînt îndemnaţi să se înregistreze pe site-ul www.hai.md, unde îşi pot alege o locaţie de pe hartă. Proiectul este susţinut de Guvern, Primăria capitalei, reprezentanţa PNUD în R. Moldova.

În prezent, 27 de raioane au confirmat participarea la proiectul "Hai, Moldova!". În total, pe 16 aprilie, se va face curăţenie în peste 700 de localităţi. Proiecte similare se desfăşoară de mai mulţi ani în Ţările Baltice, Ucraina şi alte state, notează MOLDPRES.

0