1050

Europa va disparea de pe Terra. Va fi inghitita de continentul african

Vechiul continent european isi va gasi sfarsitul sub continentul african, sugereaza geologii. Daca pentru milioane de ani placa tectonica africana se afunda sub cea europeana, acum acest proces s-a oprit, ba chiar se va inversa, spun cercetatorii.

Daca aceasta teorie se va adeveri, inseamna ca a luat nastere o noua zona de subductie, un eveniment extrem de rar, si fascinant din punct de vedere stiintific. Sub Marea Mediterana, placa africana s-a scufundat sub placa tectonica euroasiatica, pe care se afla si continentul european.

Insa continentul african este are o greutate mult prea mica pentru a cobori, astfel: "Africa nu se va scufunda, insa Africa si Europa vor continua sa se miste impreuna. Este foarte posibil ca in viitorul apropiat sa fim martorii inceputului procesului de subductie a Europei sub Africa", a declarat Rinus Wortel de la Universitatea din Utrecht.

Structura geologica din Marea Mediterana este una destul de complexa.

Convergenta lenta, de doar cativa centimetri pe an, a fost partial impiedicata de coliziunea a doua placi suplimentare din Est, in Turcia, si apoi de greutatea mica a continentului african, care a impiedicat continuarea subductiei.

Ca urmare, bucati din placa africana, cuprinse in procesul de subductie, s-au rupt si au inceput sa coboare sub mantaua Pamantului.

Pentru a umple acest gol, bucati ale placii din zona Eurasia au fost trase spre sud peste Marea Mediterana, cum ar fi Insulele Baleare, Corsica si Sardinia. Acelasi lucru se intampla cu Creta.

O simulare pe calculator sugereaza ca procesul s-ar indrepta catre initierea de subductie in directia opusa din trecut.


protv.md
0