766

Iodul radioactiv de la Fukushima a ajuns si in Moldova!

Specialistii de la Centrul Hidrometeorologic de stat spun ca au depistat in praful din aer urme de iod radioactiv, care sunt insa exprem de mici si nu prezinta niciun pericol. Testele au aratat prezenta particulelelor inca la inceputul saptamanii trecute, dar pana acum, specialistii au tacut. Ei spun ca nu au anuntat pana acum acest lucru pentru ca nu au considerat ca ar fi important.

Potrivit specialistilor moldoveni, mostrele prelevate saptamana trecuta, pe 4 si 5 aprilie au demonstrat ca in aer exista particule de iod radioactiv.

Specialistii spun ca cel mai probabil urmele de iod au ajuns in Moldova, din Japonia, fiind purtate de vant. Totodata, meteorologii afirma ca in Moldova prezenta unor astfel de particule de iod radioactiv nu au mai fost depistate dupa explozia de la Cernobal.

Desi a trecut o saptamana de cand au fost depistate urmele de iod, specialistii nu au anuntat acest lucru, pentru ca potrivit lor, cantitatile sunt extrem de mici.

Totodata, solicitat de PRO TV, Centrul de Sanatate Publica a declarat ca particulele de iod nu au ajuns in produsele alimentare. Potrivit specialistilor, particulele de iod radioactiv se neutralizeaza dupa 8 zile, iar  probele din ultimele zile in Moldova nu au mai inregistrat urme de iod in aer.


protv
0