1003

Tănase: Interesul poartă fesul în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.

12.04.2011

Interesul poartă fesul în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Potrivit ministrului de Justiţie, Alexandru Tănase, reformele stagnează din cauza unor interese personale şi de partid, iar finalitatea acestora nu va fi atinsă atâta timp cât la putere vor rămâne aleceaşi persoane.

Tănase crede că la la mijloc există o problemă de viziune. „Eu sunt adeptul unor abordări mai tranşante şi mai rapide, eu sunt adeptul terapiei de şoc. Cred că noi suntem în întârziere de 20 de ani şi nu ne putem permite luxul de a invita experţi, de a face strategii, de a apropa strategii prin acte oficiale ca mai apoi să elaborăm planuri de punere în aplicare a strategiilor, pentru ca mai apoi în baza lor să facem legi. Dacă continuăm pe aceeaşi cale se termină cu revenirea comuniştilor la putere, noi am mai avut aşa ceva”, a subliniat acesta, menţionând că a avut parte de sprijin doar la nivel formal, declarativ a, dar în practică reformele în justiţie nu au fost sprijinite. „Nu cred că ar fi fost sprijinite dacă rămâneam în continuare în funcţia de ministru al Justiţiei”, a opinat ministrul, viitorul judecător la CC.

Potrivit lui, în urma reformei de la Curtea Supremă de Justiţie, din 46 de judecători cât sunt acuma urmează să rămână doar 16. „Şi când mă gândesc cât de ancoraţi sunt toţi judecătorii şi o bună parte din colegi în tot felul de relaţii pe sistemul ăsta. Vreau să văd sunt gata să voteze în detrimentul unor interese”, a  accentuat Tănase, refuzând să spună despre ce interese este vorba. „Nu voi numi niciun partid politic. Problemele vor apărea la nivel de Parlament, prin Guvern aceste decizii trec mai uşor pentru că este un format de discuţii mai comprimat şi nu este ultima decizie care se ia. Sprijin plenar pentru aceste proiecte eu nu cred că vom avea un timp înainte, cât va fi această componenţă”, a asigurat acesta.

„Să nu deranjăm, să nu speriem, să încercăm să-i ţinem aproape, să încercăm să-i ajutăm pe ei ca să nu fie împotriva noastră – vă dau un set întreg de expresii pe care le-am însuşit după 25 septembrie 2009. Să nu întoarcem sistemul împotriva noastră că poate vom avea cândva nevoie, pentru că ai putea folosi acest instrument împotriva unui oponent tot din cadrul taberei democratice. Am ajuns la situaţia în care aşa cum vreau eu nu se poate, dar aşa cum se poate nu vreau eu”, a conchis  Alexandru Tănase.

http://unimedia.md/?mod=news&id=32527

0