931

Punct pe 21 din 24 capitole din Acordul de asociere RM-UE

21 din cele 24 capitole din Acordul de asociere cu UE au fost finalizate. Despre aceasta a anunțat astăzi, 11 aprilie, Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, după cea de-a şasea rundă de negocieri pe marginea Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Natalia Gherman a remarcat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că cea de-a șasea rundă de negocieri a fost una rezultativă și dinamică, în cadrul căreia a fost semnat cel de-al doilea raport de progres privind negocierile pentru Acordul de asociere.

Viceministrul de externe a comunicat că, au fost închise provizoriu negocierele pe toate subiectele legate de dialogul politic și reforme, cooperarea în domeniul politicii externe și securitate. ”Capitolul justiție, libertate și securitate este aproape de un acord provizoriu. Rămân a fi în continuare negociate domeniile mediu, impozite și transport”, a remarcat sursa citată.

La rândul său, Miroslav Lajcak, conducătorul Delegației UE la Chișinău, directorul executiv pentru Europa şi Asia Centrală, Serviciul European pentru Acțiune Externă, Comisia Europeană, a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova, menționând că runda a șasea de nogocieri a fost una semnificativă pentru R. Moldova în procesul de integrare europeană. 

Cea dea șaptea rundă de negocieri pe marginea Acordului de asociere va avea loc în iunie 2011 la Bruxelles.
http://unimedia.md/?mod=news&id=32461
Ultimele trei capitole: mediul, impozitele, şi transportul, par ar fi unele cele mai simple de rezolvat, toate având un caracter pur tehnic. Sper că tratatul de asociere va fi finalizat până la sfârşitul anlui. Apoi vor urma negocieri pe baza tratatului de comerţ liber între Moldova şi UE, ceea ce importa cel mai mult pentru Moldova...
0