649

O moldoveancă forţată să se prostitueze va primi despăgubiri de la Ministerul britanic de Interne

O femeie originară din R.Moldova, victimă a traficului cu fiinţe umane şi forţată să se prostitueze, a obţinut dreptul de a fi despăgubită din partea Ministerului britanic de Interne, relatează NewsIn.
Decizia a venit în condiţiile în care urma o audiere în justiţie legată de afirmaţiile potrivit cărora ministerul ar fi încălcat drepturile femeii trimiţând-o înapoi în R.Moldova în 2003. Ministerul de Interne a subliniat că abordarea Marii Britanii faţă de traficul cu fiinţe umane s-a schimbat semnificativ.
Laura Cox, judecător la Curtea Supremă, a spus că victima a suferit o degradare sexuală severă şi, ca urmare, are sechele de ordin psihic. Ea era supusă riscului, din cauză că poliţia nu reuşise să-i aresteze pe traficanţi.
Avocata femeii, Harriet Wistrich, a declarat că aceasta a fost răpită la vârsta de 14 ani şi traficată pentru prostituţie în Italia, Turcia, Ungaria, România, Israel şi Marea Britanie, până la vârsta de 21 de ani. A fost bătută, violată, ameninţată cu moartea şi tratată ca o sclavă. În 2003, femeia a fost arestată într-un bordel din Londra şi acuzată de posesie de documente false, furnizate de traficanţii ei.Ea a stat în închisoare trei luni şi trimisă în R. Moldova.
Avocata a spus că traficantului femeii i s-a permis să o viziteze pe aceasta la închisoare, dându-se drept prietenul ei, pentru a o intimida. În R.Moldova, ea a fost găsită de traficanţi şi supusă la rele tratamente, înainte de a fi din nou obligată să se prostitueze timp de încă doi ani. "Femeia a dat în judecată Ministerul de Interne britanic, pentru că el nu a luat măsuri pentru a o proteja şi a trimis-o înapoi în R. Moldova în 2003, cu toate că existau motive solide să se creadă că era vizată de risc".

"În 2007, după ce a fost din nou obligată să se prostitueze în Marea Britanie, ea a fost arestată şi închisă din nou, înainte de a intra în proiectul Poppy, care a identificat-o ca victimă a traficului şi i-a oferit susţinere pentru a depune cerere de azil. Până la urmă i s-a dat statutul de refugiat, recunoscându-se că autorităţile moldovene nu o puteau proteja de traficanţi", a explicat avocata.
Un responsabil al Ministerului de Interne a recunoscut că înţelegerea a venit foarte târziu. El a precizat că acest caz este unul neobişnuit, care a putut fi susţinut în instanţă pentru că există potenţiale argumente legate de abuzuri comise în procesul de expulzare şi pentru că au fost evoluşii semnificative în modul în care sunt tratate victimele traficului, din 2003 încoace.
Ministrul de interne, Damian Green Green, a declarat că acest caz arată de ce abordarea Londrei faţă de traficul cu fiinţe umane s-a schimbat semnificativ din 2003.
politik.md
 
0