Tănase: În politică, cei cu sacii plin de bani decid totul
12 apr 2011 Fostul prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, preferă să vorbească voalat şi indirect atât despre situaţia din interiorul formaţiunii, cât şi despre relaţiile cu liderul acesteia, Vlad Filat. Totuşi, acesta a vorbit despre anumite probleme ireconciliabile dintre dânsul şi Filat.
Lipsa democraţiei şi transparenţei decizionale în cadrul partidului, lipsa sprijinului în promovarea reformelor, lipsa rezultatelor în cadrul anchetei din dosarul 7 aprilie – sunt doar câteva din problemele care l-au făcut pe Tănase să renunţe la activitatea sa politică şi la mandatul de ministru în favoarea postului de judecător la Curtea Contituţională – o spune chiar Tănase.
Acesta a declarat în cadrul emisiunii ÎnProfunzime de la ProTV că a renunţat mai greu la funcţia de prim-vicepreşedinte PLDM şi că aceasta fost pentru el mult mai valoroasă decât cea de ministru.
„Vorbind despre sistemul politic de la noi. Nu vreau să mă refer la PLDM în particular. Există o problemă de sistem. Atunci când în interiorul partidului nu este un sistem decizional democratic, atunci când membrii de partid află despre evenimentele majore din formaţiune de pe internet, din conferinţe de presă, se denaturează esenţa partidului. Şi dacă această formaţiue ajunge la guvernare ea nu poatre crea altceva decât a creat pe interior. Am obţinut al regim, cu alte feţe şi retorică, dar din păcate nu se schimbă practicile şi rămâne acelaşi sistem autoritar”, a subliniat ministrul Justiţiei, viitorul judecător CC.
Potrivit acestuia, cel care finanţează un partid are şi puterea de a lua deciziile în acel partid şi poată să spună oricui – „Să-ţi faci propriul partid politic, ţi-l finanţezi şi pe urmă poţi să iei decizii cum vrei”. „La ora actuală, în foarte multe situaţii, decid sacii cu bani şi nicidecum nu decid membrii de partid. Există în foarte multe formaţiuni lucrul acesta”, a accentuat Tănase.
Fostul liberal-democrat susţine că la mijloc a mai existat şi o problemă de viziune. „Eu sunt adeptul unor abordări mai tranşante şi mai rapide, eu sunt adeptul terapiei de şoc. Însă, la un moment dat am ajuns la situaţia că aşa cum vreau eu nu se poate, dar aşa cum se poate nu vreau eu. Am vorbit cu prim-ministrul şi am solicitat să merg la Curtea Constituţională pentru că şi acolo este nevoie de venit cu puţin aer proaspăt”, a ţinut să menţioneze Tănase.
Fiind rugat să comenteze relaţia sa cu Vlad Filat, în calitate de preşedinte PLDM, Alexandru Tănase a menţionat doar că succesorul său „nu va crea disconfort nimănui cu prea multe prezenţe publice şi prea multe declaraţii politice”. „Sigur dacă se pune problema cine este mai periculos nu este greu să deduci despre cine este vorba”, a conchis Tănase.
UNIMEDIA precizează că funcţia de judecător CC este una apolitică. Tănase şi-a depus deja carnetul de membru de partid. Acesta urmează să depună în faţa Parlamentului jurământul în calitate de judecător al Curții Constituționale.
http://unimedia.md/?mod=news&id=32482