663

Guvernanţii ne promit "sănătate" deocamdată doar pe hârtie

Prim-ministrul Vlad Filat va participa, astăzi, 8 aprilie, la inaugurarea a trei blocuri ale spitalului raional Călăraşi, care au fost renovate. Deşi domeniul ocrotirii sănătăţii este unul prioritar în planul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană, condiţiile din spitale rămân, însă, neschimbate.
Pe hârtie, programul de guvernare al Executivului în domeniul sănătăţii este unul optimist. Guvernanţii promit stoparea exodului medicilor în străinătate, dotarea spitalelor cu echipament performant sau servicii medicale la standardele Uniunii Europene.


Documentul mai prevede preţuri accesibile pentru medicamente, direcţionarea investiţiilor spre spitalele din sate, dar şi majorarea bugetului destinat medicamentelor compensate. Guvernul promite că va stimula industria farmaceutică a Republicii Moldova prin lărgirea spectrului de producere a medicamentelor şi va controla calitatea acestora. Crearea laboratoarelor moderne de analiză la standardele europene este o altă promisiune a guvernanţilor.


Executivul s-a angajat să încurajeze investiţiile private în sistemul de sănătate şi să dezvolte serviciile de îngrijire la domiciliu. Şi nu în ultimul rând, guvernanţii ne promit desfăşurarea unor campanii şi programe de promovare a unui mod de viaţă sănătos.


publika.md

0