982

Persoanele care vor procura imobile scumpe şi maşini luxoase vor fi obligate să demonstreze provenienţa banilor

 
Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Persoanele fizice care nu-şi prezintă declaraţiile privind impozitul pe venit, dar care fac procurări de imobile de peste 1 milion de lei (circa 60 mii de euro) şi de maşini de lux, vor fi supuse impozitării indirecte. Această metodă va fi aplicată de la 1 ianuarie 2012 şi nu va avea efect retroactiv, transmite MOLDPRES.  
Nicolae Platon, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), a menţionat, astăzi, la o conferinţă de presă, că în cazul în care persoana a achiziţionat un anumit imobil, se vor contrapune veniturile declarate în ultimii ani, iar dacă persoana respectivă nu va putea argumenta suma respectivă, se va recurge la impozitarea indirectă.
 
Totodată, Platon a infirmat categoric faptul impozitării indirecte a remitenţelor venite în R. Moldova, specificînd că toţi banii care sînt transferaţi din străinătate prin intermediul serviciilor bancare, în conturi bancare sau sînt declaraţi la vamă, la intrare pe teritoriul ţării, nu vor fi impozitaţi.
 
În prezent, Codul fiscal prevede estimarea obligaţiunilor prin metoda impozitării indirecte doar pentru persoanele juridice, iar datele Fisc-ului denotă că datorită acestei metode zeci de milioane de lei au fost transferate în ultimii ani la bugetul de stat. "Aceasta este o metodă efectivă în vederea combaterii evaziunii fiscale de către persoanele fizice şi juridice, practica respectivă fiind deja utilizată în majoritatea ţărilor europene, iar de la 17 martie curent a fost introdusă în România", a constatat şeful Fisc-ului.
 
Potrivit bazei de date a Cadastrului fiscal, în prezent în ţară sînt 4655 de persoane care deţin imobile în valoare mai mare de 1 milion de lei şi 1688 de persoane care dispun de spaţii comerciale, evaluate la aceeaşi valoare. Totodată, un număr de 8916 agenţi economici dispun de spaţii comerciale, care la fel, depăşesc suma de 1 milion de lei.
 
Impozitarea indirectă este o componentă a proiectului Legii cu privire la politica bugetar-fiscală, adoptată în lectura a doua, la 26 martie curent, de către Parlament, cu disensiuni atît în cadrul AIE, cît şi din partea opoziţiei, notează MOLDPRES.

0