721

Seismul din Japonia a deplasat un gheţar din Antarctica

Cercetătorii americani au descoperit că violentele cutremure produse vineri, 11 martie, în largul Japoniei au accelerat deplasarea unui curent glaciar din Antarctica, potrivit realitatea.net.
Geofizicienii de la Universitatea Santa Cruz din California au afirmat că undele seismice ar fi deplasat un gheţar. Din 2007, aceşti cercetători folosesc staţii GPS, pentru a supraveghea mişcarea curentului glaciar Whillans, un gheţar 'mişcător' din Antarctica. În mod normal, acesta se deplasează cu circa 1 metru pe zi. Dar luni, în timp ce geofizicianul Jacob Walter şi colegii săi analizau ultimele date înregistrate de GPS, aceştia şi-au dat seama că deplasarea a fost mai mare ca de obicei. Acest lucru s-ar fi produs exact în momentul în care undele seismice venite dinspre Japonia au lovit Antarctica. Sub efectul seismului, gheţarul şi-ar fi accelerat mişcarea şi s-ar fi deplasat în plus cu o jumătate de metru.

”Seismul din Chile de anul trecut a avut acelaşi efect”, a explicat pentru publicaţia New Scientist geofizicianul Jacob Walter. Totuşi, cercetătorii au afirmat că evenimentul nu va destabiliza stratul de gheaţă din această zonă a Antarcticii.
publika.md
0