846

Un expert american ne va învăța cum să creștem cireșii pitici în seră

 
Un expert american îi va învăța pe specialiștii de la o întreprindere agricolă din satul Puhoi, raionul Ialoveni, cum să cultive cireşii pitici în seră, ce operaţiuni trebuie derulate înainte de plantare și ce acțiuni urmează a fi efectuate ulerior pentru îngrijirea şi întreţinerea livezilor până la intrarea pe rod.

Agentul american de extensiune horticolă, Lynn Long, va instrui specialiștii de la SRL Asconi din satul Puhoi, în bază de voluntariat, în perioada 27 martie - 8 aprilie. Asistența va fi acordată, în cadrul Programului De la Fermier la Fermier, implementat în Republica Moldova de CNFA, cu suportul financiar al USAID.

Totodată, în luna martie, în cadrul aceluiași program, alți trei experţi americani vor acorda consultanţă gratuită producătorilor şi procesatorilor de fructe și legume şi de lapte din Republica Moldova.

Astfel, în perioada 12-28 martie, Cliff Wener, expert în tehnologiile de procesare, va oferi Universităţii Tehnice din Moldova asistenţă în implementarea standardelor de siguranţă alimentară la cultivarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor. Expertul va relata despre experienţa americană în ceea ce ține de sistemul de siguranţă alimentară, va evalua succesele şi provocările cu care se confruntă producătorii moldoveni de fructe şi legume. 

De asemenea, Juan Guerrero, agent de extensiune şi profesor în studiul animalelor la Universitatea din California, va asista, în perioada 14-31 martie, Întreprinderea Individuală „Prenco Grigore” din satul Brânzenii Noi, raionul Teleneşti. Profesorul american va oferi recomandări de sporire a producţiei de lapte din contul diversificării culturilor furajere şi a optimizării raţiilor alimentare.  

Brian Stone, fermier şi consultant în procesarea laptelui din statul american Massachusetts, va conlucra, în perioada 23 martie-8 aprilie, cu SRL Intercentre Lux din satul Frunza, raionul Slobozia, în scopul sporirii producerii şi a calităţii laptelui. Expertul va oferi recomandări pentru optimizarea producerii.

Programul De la Fermier la Fermier oferă grupurilor de fermieri, cooperativelor şi întreprinderilor agricole posibilitatea de a beneficia de consultanţă americană gratuită pentru îmbunătăţirea performanţelor. Pe lângă întreprinderile gazdă, pe durata aflării în R.Moldova, experţii americani acordă consultanţă de scurtă durată şi altor fermieri care solicită asistenţă.
 
arena 

0