1021

Interviu cu Sonja Kreibich, atasat economic al Ambasadei Germaniei



Dr. Sonja Kreibich
Foto: Hotnews


 
Reporter: In contextul regional al Europei de Est, care sunt avantajele Romaniei pentru investitorii straini?
Dr. Sonja Kreibich: Tocmai v-am enumerat o lista lunga de probleme cu care se confrunta investitorii straini, dar Romania ramane o piata interesanta pentru investitori.

Romania are cateva puncte tari foarte importante: in primul rand, este cea mai mare piata din regiune, iar consumatorii inca au o cerere neobisnuit de mare. Pe termen mediu, perspectivele Romaniei sunt foarte interesante pentru investitori. Nivelul salariilor este inca relativ bun pentru productie.

Pentru investitorii germani, un alt punct tare este buna cunoastere a limbii germane in Romania, nu doar in Transilvania, ci in toata tara. Apoi, desigur, localizarea strategica a tarii, in apropierea altor piete interesante catre Est, dar suficient de aproape de Germania. Un sector al economiei care beneficiaza de aceasta apropiere este cel al productiei de piese pentru automobile. Multi producatori germani de piese auto si-au localizat productia in Romania pentru ca este suficient de aproape pentru a putea face livrarile la timp catre Germania.

Apoi, inca un lucru notabil este forta de munca de inalta calificare din sectorul IT, care este un avantaj al Romaniei.




Reporter: Care este opinia dvs. in legatura cu masurile economice luate pana in prezent de guvern pentru a stimula si stabiliza economia?
Dr. Sonja Kreibich: Credem ca Romania a avut nevoie de reforme structurale, de consolidarea bugetara si de reducerea deficitului. Pentru Germania, controlul asupra deficitului bugetar este extrem de important si credem ca masurile convenite cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala au fost necesare si ne bucuram ca guvernul roman le-a implementat, chiar daca nu au fost usor de acceptat pentru populatie. Speram ca aceste reforme vor continua si ca vom vedea o flexibilizare a pietei muncii in viitorul apropiat.

​Reporter: Ce parere aveti despre nivelul si numarul taxelor din Romania?
Dr. Sonja Kreibich: Cel mai important lucru la care se asteapta investitorii este stabiltitatea fiscala. In ultima luna am primit multe semne contradictorii in ceea ce priveste sistemul fiscal, au fost multe propuneri in ultimele saptamani, iar acest lucru nu a ajutat situatia climatului de investitii.

De asemenea, suntem de parere ca nu toate problemele care apar in aplicarea codului fiscal trebuie remediate printr-o modificare legislativa. In multe cazuri, problemele pot fi rezolvate printr-o administrare fiscala mai eficienta si mai coordonata. Acestea sunt principalele comentarii legate de sistemul fiscal romanesc si, bineinteles, este prerogativa Romaniei sa ia deciziile legate de nivelul taxelor, desi Germania doreste in prezent o armonizare europeana a nivelului taxelor. 
 
 



Reporter: Care este prognoza dvs. pentru starea economiei romanesti in 2011?
Dr. Sonja Kreibich: Stim cu totii ca prognozele oferite de diferite institutii variaza foarte mult, mergand de la 0,5% pana la 2% crestere pentru 2011. Din informatiile pe care le avem de la investitorii germani putem sa spunem ca suntem optimisti, dar precauti: angajarile au reinceput, exporturile catre Germania au crescut, mai ales din cauza ca economiile romana si germana sunt legate foarte strans: cand exporturile germane cresc, exporturile romanesti catre Germania cresc si ele.

Am mentionat sectorul fabricarii de piese auto: multe companii germano-romane produc pentru piata germana si beneficiaza de revenirea economica din Germania.

​Reporter: Care a fost evolutia schimburilor comerciale dintre Romania si Germania in anul 2010?
Dr. Sonja Kreibich: Germania ramane principalul partener comercial al Romaniei, iar acest lucru se intampla de mai multi ani. Schimburile bilaterale au crescut fata de 2009 cu aproximativ 20%, pana la o valoare totala de 40 de miliarde de euro si ne asteptam ca aceasta crestere sa se mentina si in 2011.

​Reporter: Care sunt principalele exporturi germane catre Romania si care sunt principalele exporturi romanesti catre Germania?
Dr. Sonja Kreibich: Principalele exporturi germane catre Romania sunt echipamentele electrice, automobilele, piesele si utilajele auto, produsele chimice, iar lista exporturilor romanesti catre Germania este similara. Cel mai important segment in ceea ce priveste exporturile este cel auto, masini si piese, reprezentat in mare parte de Dacia, care este cumparata in numere mari in Germania. Din datele pe care le avem, numarul inmatricularilor de masini produse de Renault si Dacia in Germania a crescut cu 20,8% in primele doua luni ale acestui an, iar cota de piata a companiei a ajuns la 5,9%. Este foarte importanta si prezenta unor companii care fabrica piese auto in Romania. Produsele lor sunt o componenta importanta a exporturilor din sectorul auto. Apoi, importante mai sunt exporturile romanesti de echipamente electrice si de textile.
0