584

Vladimir Voronin ar putea rămâne fără pădurea de la Țiganca

Președintele comunist, Vladimir Voronin, ar putea rămâne fără pădurea de la Țiganca. Procurorii anticorupţie cer anularea contractului între firma "Biotex-Com", despre care se scrie că aparţine lui Oleg Voronin, şi Agenţia Moldsilva. Aceștia spun că cererea va fi transmisă în instanţa de judecată în cel mai scurt timp, iar acum se pregătesc actele necesare, anunță PublikaTV.


Pe 10 martie, 2008, între Modsilva şi Biotex-Com a fost încheiat un contract de arendă a terenurilor din fondul forestier. În baza acestuia Biotex-Com a luat în arendă 700 de hectare de terenuri pentru vânătoare în pădurile Ţiganca, Rotunda şi Ivancea.

Recent, procurorii au contestat în instanţa contractul încheiat între Moldsilva şi Biotex-Com şi au cerut rezilierea lui. Asta după ce au constatat mai multe abateri de la legislaţie în cazul transmiterii în arendă de către Agenţia Moldsilva a unor loturi de teren în fondul Biotex-Com.

Curtea Supremă de Justiţie a respins acţiunea Procuraturii Generale, drept una nefondată.

Arendată cu 23 de lei pe an pentru un hectar, potrivit contractului de arendă din 2007, pădurea Ţiganca din Orhei, cu o suprafaţă de 696 ha, rămâne a fi un mister la capitolul proprietarii oficiali – Biotex-com SRL, dar şi neoficiali – familia Voronin. Pe lângă acestea, localnicii din satul Trebujeni se plâng, de câţiva ani, că terenurile lui Voronin se extind din ce în ce mai mult, acesta construind case de odihnă deja şi în afara pădurii, iar mistreţii de acolo le distrug zeci ha de culturi anual.

Contactat de UNIMEDIA, primarul s. Trebujeni, Ion Creţu, a spus că numai în 2009 au fost distruse circa 100 ha, iar în 2010 suprafaţa este deja de 20 ha. Potrivit acestuia, Procuratura Orhei, se arată cam indiferentă şi le spune oamenilor să-şi păzească câmpurile şi să împuște cu gloanţe oarbe.
UNIMEDIA
 
0