965

Foc si politie in PMAN. “Mihai, cameni zabirai!”

Au incercat sa dea foc pietrei din fata Guvernului. Este vorba de activistii Ligii Tineretului Rus din Moldova, care au protestat in Piata Marii Adunari Nationale de Ziua armatei sovietice.


Membrii organizatiei au adus cu ei o copie fidela din carton a pietrei ce inlocuieste monumentul victimelor ocupatiei sovietice, pe care au vrut s-o arda in mod simbolic.


Pentru ca politia le-a interzis sa faca acest lucru, tinerii au calcat in picioare, la propriu, macheta. Activistii au vrut in acest fel sa dea un exemplu autoritatilor, carora le-au cerut sa demonteze bucata de granit.


“Mihai, cameni zabirai!” (n.n din rusa -Mihai, ia-ti piatra), “Misulica, pomusoril uberi za soboi!” (Misulica, ai facut gunoi, strange dupa tine), i-au strigat ei fostului presedinte interimar, Mihai Ghimpu.


Protestarii au promis ca ii vor transmite liberalului ceea ce a mai ramas din monumentul de carton.


Piatra din PMAN a fost instalata in urma unui decret semnat de Mihai Ghimpu, care a declarat 28 iunie oficial Zi a ocupatiei sovietice. Ulterior, Curtea Constitutionala a anulat decretul, pe motiv ca presedintele si-a depasit atributiile, insa piatra a ramas.
  StireaZilei.md
0