663

Lazăr "nu se culcă" cu blogul lui Dodon

  Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, refuză să spună dacă textul proiectului de acord negociat de Fondul Monetar Internaţional cu Guvernul AIE 2, publicat de deputatul comunist Igor Dodon, este unul autentic sau nu. Oficialul a motivat că blogul lui Dodon nu este "cartea sa de căpătâi".

„Pentru mine blogul fostului meu coleg, Igor Dodon, nu este cartea mea de căpătâi, nu mă culc cu el şi nu mă trezesc cu el. Am auzit şi eu că a plasat un atare document pe blog, nu am apucat să îl văd ca să vă spun dacă e autentic sau nu. În genere, cred că noţiunea de autentic nu este valabil în acest caz, fiindcă un document putem spune că este autentic atunci când are un statut anumit". Declaraţii în acest sens au fost făcute de Lazăr în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, Ministrul Economiei a recunoscut că există un document de intenţie, dar el rămâne un document de intenţie, atâta timp cât el nu este formalizat, iar din punct de vedere etic şi formal, nici FMI, nici autorităţile din Republica Moldova nu au dreptul să publice documentul.

"Sigur că în acest document se regăsesc şi anumite reforme pe care Guvernul trebuie să şi le asume şi aici vreau să fac diferenţa – nu ne impune nimeni, nimic. Singurele lucruri pe care ni le impune FMI-ul sunt nişte cifre care ne menţin în zona stabilităţii financiare de care avem nevoie şi pentru investiţii şi pentru stabilitatea sistemului economic – financiar. Deja de aici încolo, dat fiind aceşti parametri, ţine de guvernul Republicii Moldova şi de fiecare ministru concret să-şi propună pe domeniul său de competenţă un anumit set de refrome, să şi le asume şi să le implementeze", a explicat Valeriu Lazăr.

În concluzie, ministrul a menţionat că era mult mai bine dacă aceste reforme erau eşalonate în timp, adică nu veneam acum cu aceste moşteniri, cu reforme care nu s-au făcut deloc, inclusiv în ultimii opt ani de zile.

Amintim că deputatul PCRM, Igor Dodon, a atenţionat guvernarea că dacă nu va face public Memorandumul RM-FMI şi condiţiile acestuia, o va face chir el. Ulterior, Dodon a publicat pe blogul său "textul proiectului de acord negociat de FMI cu Guvernul Filat".
Publika.md 
0