936

Grigore Vieru ar fi împlinit azi 76 de ani


 
Astăzi, Grigore Vieru ar fi împlinit 76 de ani. Poetul s-a stins din viaţă pe 18 ianuarie 2009, după ce a fost implicat într-un accident rutier. În această dimineaţă, politicienii şi autorităţile Capitalei vor depune flori la bustul marelui poet de pe Aleea Clasicilor din centrul Chişinăului.

Membru de onoare al Academiei Române, din 1990, Grigore Vieru a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace. Poetul a fost deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională pentru literatura pentru copii.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, fostul judeţ Hotin. Este cunoscut mai ales pentru volumele de versuri "Numele tău", "Aproape" şi "Metafore albastre". A debutat în 1957, cu versurile pentru copii din "Alarma". Abecedarul "Albinuţa", cu un tiraj de peste un milion de exemplare, l-a făcut celebru. Volumul de versuri "Numele tău", din 1968, apreciat de criticii literari drept cea mai originală apariţie poetică, a devenit obiect de studiu la cursurile universitare.

“Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”, a spus Grigore Vieru în 1973, la prima sa vizită în România. În anul 2000, a primit din partea Guvernului României Medalia "Eminescu - 150 de ani de la naştere". Visul poetului era unirea Moldovei cu România. În prezent, unul din bulevardele Capitalei şi mai multe licee din ţară îi poartă numele.
 
Publika.md

0