584

Toate autoturismele din UE trebuie să fie dotate cu lumini permanente de zi

 
Bruxelles, 8 feb. /MOLDPRES/. Toate tipurile de autoturisme vor trebui să fie echipate începînd de luni 7 februarie cu lumini permanente de zi (DRL), iar o măsură similară va intra în vigoare peste 18 luni, în august 2012, pentru camioane şi autobuze, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene, transmite AGERPRES, citată de MOLDPRES.  
DRL sînt becuri speciale care vor fi aprinse automat în timpul zilei în momentul pornirii motorului. Este de aşteptat ca măsura să ducă la creşterea siguranţei rutiere întrucît va spori vizibilitatea unui automobil de către ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, DRL vor duce la scăderea consumului de energie, fiind mai eficiente energetic decît becurile auto clasice.
 
În anul 2009, peste 35.000 persoane au decedat în accidente rutiere în Uniunea Europeană. Potrivit unor studii recente, participanţii la traficul rutier, inclusiv pietonii, bicicliştii şi motocicliştii pot detecta vehiculele echipate cu DRL mult mai clar şi mai rapid decît pe cele echipate cu faruri clasice.
 
Consumul de energie în cazul DRL este mai redus cu 25 - 30% decît cel al farurilor auto clasice. Dacă DRL foloseşte sistemul cu diodă emitentă de lumină LED, atunci consumul se reduce cu încă 10 procente.

0