1027

Centrala de la Cernobîl a rămas fără bani. Riscul: Eliberarea a tone de combustibil radioactiv!

 
  După aproape 25 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie, se pare că autorităţile nu au decât jumătate din banii necesari pentru construirea unui nou sarcofag, peste cel existent. Experţii se tem că sarcofagul vechi s-ar putea prăbuşi şi ar putea elibera astfel cele 200 de tone de combustibil radioactiv care se află încă înăuntru.

În săptămânile care au urmat exploziei, mii de oameni şi-au riscat vieţile pentru a construi sarcofagul în jurul Reactorului 4. Deşi se dorea să fie doar temporar, a rămas până acum.

Experţii se tem că sarcofagul s-ar putea prăbuşi şi elibera astfel cele 200 de tone de combustibil radioactiv care se află încă înăuntru, aşa că se încearcă construirea unui nou sarcofag, peste cel vechi.

Costul total este de 1,6 miliarde de euro, dar în ciuda promisiunilor făcute de naţiunile bogate ale lumii, Cernobîl mai are nevoie de încă 740 de milioane. Cel mai mare contributor este Europa, în timp ce Rusia - ţara unde a fost creat reactorul - este abia a zecea.

Autorităţile vor folosi cea de-a 25-a aniversare a dezastrului din aprilie anul acesta pentru un ultim apel de strângere a fondurilor necesare pentru noua structură.
0