782

Prutul iarăși dă peste noi: breșă în digul de la Gotești, tronsonul de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti în pericol

 
În ultimele 3 săptămâni, nivelul apei în râul Prut, în preajma unor localităţi din raionului Cantemir, s-a ridicat cu circa 1,8 metri. Există pericolul de inundare a unor sate din această zonă.

Alarmaţi, factorii de decizie din teritoriu au alertat structurile republicane abilitate ca împreună să găsească soluţii pentru a evita o nouă calamitate. În regim de urgenţă, a fost convocată într-o şedinţă Comisia pentru situaţii excepţionale din raion. În cadrul acesteia au fost schiţate câteva variante de depăşire a pericolului inundării terenurilor din preajma satelor Goteşti, Ghioltosu şi altele.

Responsabili ai serviciilor şi departamentelor de resort s-au arătat surprinşi de faptul că Prutul chiar şi iarna se revarsă. Iată ce a declarat Andrei Malaşevschi, preşedintele raionului Cantemir: „La şedinţa extraordinară am convenit ca până la 5 februarie să fie astupată breşa în digul de la Goteşti. Aşteptăm concluziile experţilor pentru a decide ce facem pe viitor cu lunca: creăm zone umede dirijate sau nedirijate, amenajăm zone de protecţie, restabilim digul existent sau va fi necesar să întreprindem alte acțiuni”.

După ce a demonstrat câteva din proiectele elaborate, Valeriu Cătrinescu, directorul Institutului „Acva-proiect”, a spus că în ultimul timp se vehiculează tot mai mult opinia creării unor zone umede în lunca Prutului. „Institutul nostru a elaborat mai multe variante, inclusiv crearea zonelor umede reglate şi reabilitarea digurilor. Dar pentru depăşirea situaţiei sunt necesare investigaţii serioase: ştiinţifice, topografice, pedologice, consultarea cu oamenii. Este o problemă mult prea serioasă şi costisitoare”, a declarat Valeriu Cătrinescu.

„Totul depinde de situaţia hidrologică de la Carpaţi până la Dunăre. Pentru moment, este nevoie de evacuat apa, de consolidat digul de la Goteşti, de evitat pătrunderea apei în luncă. Este necesară monitorizarea permanentă a nivelului apei”, a spus Mihail Pencov, director-ajunct la Agenţia „Apele Moldovei”:

Specialiştii din diferite ramuri şi-au unit eforturile pentru a proteja satele din lunca Prutului de o nouă viitură care se aşteaptă în următoarele zile. Există pericolul inundării tronsonului de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti.
 
hotnews
0