600

România are nevoie de ajutorul Chişinăului în aderarea la Schengen

 România are nevoie de sprijinul Republicii Moldova în domeniul securităţii la frontieră pentru o integrare mai rapidă în spaţiul Schengen, a declarat, vineri, la Chişinău preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, transmite Info-Prim Neo.
 
„De ce este important (aderarea la spaţiul Schengen) pentru România este evident. Este la fel de important şi pentru Republica Moldova pentru că vom reuşi să demonstrăm că România, cu sprijinul Republicii Moldova, ştie să-şi protejeze o frontieră atât de complexă şi atât de lungă ca cea pe care o reprezintă frontiera noastră răsăriteană", a menţionat Mircea Geoană.

Oficialul român a spus că o colaborare exemplară între serviciile vamale, între poliţiile de frontieră şi instituţiile statale ale ambelor maluri reprezintă un lucru încurajat de către România.

Vizavi de acuzaţiile privind acordarea cetăţeniei româneşti moldovenilor, Mircea Geoană a subliniat că nu există vreo ilegalitate. „Cei care vor să fie la muncă sunt deja la muncă, şi mulţi români şi mulţi moldoveni. Credem că acest subiect este mai degrabă unul artificial, care încearcă să motiveze oamenii să decidă amânarea României la spaţiul Schengen. Nu există controverse în România la o relaţie cât mai apropiată şi cât mai clară între noi (Republica Moldova şi România)", a declarat oficialul român.

Preşedintele Senatului României a mai adăugat că, în pofida situaţiei politice complicate de la Bucureşti sau a unei eventuale schimbări de culoare politică în urma alegerilor parlamentare din România, în 2012, jocurile politice interne dintre cele două ţări nu au şi nu trebuie să aibă influenţă asupra relaţiei moldo-române.

„Nu contează ce culoare politică are Guvernul de la Bucureşti. România este interesată într-o Republică Moldova independentă, puternică şi integrată în Europa şi care, cu voia lui Dumnezeu, să fie cel mai apropiat şi cel mai intim aliat al României. Acest lucru sunt convins va deveni realitate mai repede decât cred unii", a conchis Mircea Geoană.

România urma să adere la spaţiul Schengen împreună cu Bulgaria la sfârşitul lunii martie anul curent. Potrivit presei internaţionale, câteva ţări importante din cadrul Uniunii Europene, printre care Germania şi Franţa, se opun intrării celor două ţări balcanice în spaţiul Schengen, fiind invocat motivul nesiguranţei la frontieră, criminalităţii şi corupţiei.

Totodată, România a fost acuzată de către unele ţări membre UE că ar acorda prea multe cetăţenii cetăţenilor Republicii Moldova. Oficialităţile de la Bucureşti susţin că acuzaţiile date nu au nimic comun cu realitatea şi că este vorba de câteva mii de dosare de redobândire a cetăţeniei şi în niciun caz de o paşaportare masivă necontrolată.
 
MOLDOVA AZI

0