753

Protest la Ambasada Germaniei din Chișinău

 Un grup de manifestanţi, dintre care majoritatea cetățeni străini, au pichetat de dimineaţă Ambasada Germaniei în Republica Moldova, cerând păstrarea squatului (n.r. - centru cultural alternativ) Liebig 14 din Berlin. Centrul are o istorie de aproximativ 20 de ani, fiind unul dintre cele mai longevive din Germania.
 
Protestatarii și-au început marșul la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt,  după care s-au îndreptat spre Ambasada Germaniei din Chișinău, aflată în imediata apropiere a Ministerului Afacerilor Externe. Astfel, protestatarii spun că s-au solidarizat cu tinerii care, până nu demult, participau la viața culturală a centrului Liebeg 14 din Germania, dar și cu alți tineri care protestează în mai multe capitale europene. Deși puțini la număr (în jur de 10 oameni), tinerii au făcut multă gălăgie în fața Ambasadei, folosindu-se din plin de megafonul și vuvuzelele pe care le-au adus cu ei. 
 
Manifestanții au declarat că închiderea centrului este încă o încercare a autorităților germane de a controla tinerii, astfel încalcându-le dreptul la manifestare culturală liberă. 
 
Conform blogului oficial al squatului, Squatarea reprezintă ocuparea unei clădiri care nu îţi aparţine prin lege.
 
Oamenii ocupă clădiri din diferite motive. Pentru unii aceasta este, pur şi simplu, o soluţie în condiţiile lipsei locuinţei; pentru alţii este o şansă de a crea un spaţiu liber – liber de discriminare, liber de prejudecăţi. Pentru mulţi este dorinţa de a crea spaţiu pentru culturi şi subculturi. 
 
Promotorii conceptului spun că, în condițiile lipsei de spații pentru afirmarea culturală alternativă a tinerilor din Chișinău, squaturile ar reprezenta o soluție ieftină în acest sens.
 
Amintim că, recent, și la Chișinău a fost închis un centru similar care, de altfel, a fost și primul de acest gen în țara noastră. Squatul de pe strada Mateevici, 73, cunoscut și ca Centro 73, era amplasat într-o clădire istorică și care, conform creatorilor centrului, urmează să fie demolată.
 
Sergiu RUSU
 
CAPITALA
0