890

În republică a fost creată „Uniunea pentru valorificarea deşeurilor – pentru o Moldovă curată”

CHIŞINĂU, 27 ian – Novosti-Moldova. În republică a fost creată „Uniunea pentru valorificarea deşeurilor – pentru o Moldovă curată”. Organizatorii ei sînt agenţi economici care se ocupă de problemele managementului deşeurilor, comunică agenţia Novosti-Moldova.
 
Printre scopurile activităţii sînt colectarea, selectarea, utilizarea şi reciclarea tuturor tipurilor de deşeuri. Aceasta va contribui la stoparea poluării mediului, - a declarat joi la o conferinţă de presă conducătorul organizaţiei Aleksandr Jolondkovski. – Este necesar de a pune la punct şi a dezvolta conlucrarea şi parteneriatul cu reprezentanţii businessului în domeniul valorificării deşeurilor în ţară şi peste hotare, precum şi de a crea infrastructura necesară pe teritoriul ţării”.
 
„Managementul deşeurilor este unul din obiectivele prioritare ale Ministerului Mediului. În prezent, dacă în sudul ţării funcţionează peste 200 de gunoişti, pentru întreg Chişinăul există doar una – în satul Ţînţăreni. În ţară sînt multe localităţi cu gunoiţti neuatorizate. Integrarea europeană fără soluţionarea problemelor ce vizează deşeurile este pur şi simplu imposibilă”, - a menţionat ministrul mediului al RM Gheorghe Şalaru.
 
„Deşeurile demult nu mai constituie problema zilei de mîine. Ea s-a manifestat încă în secolul trecut. Trebuia soluţionată cu cîţiva ani în urmă. Astăzi am rămas deja cu mult în urmă în această problemă nu numai de la Occident , dar şi de la multe ţări asiatice”, - s-a specificat în cadrul dezbaterilor. „Dacă nu astăzi, mîine va fi tîrziu”, - a specificat Jolondkovski.
 
Pe viitor organizaţia obştească preconizează semnarea acordurilor de cooperare cu ministerele Mediului, Agriculturii, Sănătăţii, precum şi cu consiliile raionale şi locale.
0