902

Dispar granicerii din Moldova

 
Serviciul Graniceri urmeaza sa fie reformat si transformat in Politia de frontiera. Institutia va fi demilitarizata si va functiona in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar colaboratorii vor activa in baza de contract.
 
Deocamdata, nu se stie cine va conduce acest departament. Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, caruia i-a revenit Serviciul Graniceri in urma partajarii portofoliilor in Alianta pentru Integrare Europeana, l-a insarcinat pe fostul director, Alexei Roibu, sa-si caute succesor.
 
Astfel, actualul ministru de Interne urmeaza sa-i recomande lui Vlad Filat o persoana capabila nu doar sa administreze resposabil institutia, dar si sa faca fata Planului de actiuni privind regimul liberalizat de vize. Si asta pentru ca documentul prevede o serie de obiective importante privind asigurarea securitatii frontierelor.
 
Premierul este sigur ca tara noastra va reusi sa implementeze reformele necesare pentru a obtine acces liber in spatiul comunitar.
 
"Noi suntem increzuti ca vom reusi. Planul nu contine probleme irealizabile, de aceea totul depinde de implicarea fiecarei institutii vizate", spune Filat. El recunoaste, totusi, ca cele mai dificile reforme sunt cele din domeniile justitiei si internelor.
 
Optimismul prim-ministrului are o explicatie: europenii nu ne-au dat doar tema pentru acasa, dar vin si cu ajutor.
 
"Vom beneficia de suport din partea Uniunii Europene. Este vorba de experienta, expertiza si inclusiv de asistenta financiara in valoare de 50 de milioane de Euro", precizeaza seful Guvernului.
 
Moldova a obtinut Planul de actiuni acum doua zile. Anterior, Filat a declarat ca autoritatile de la Chisinau ar putea realiza angajamentele din foaia de parcurs in termen de 18 luni, ceea ce ar insemna ca deja in 2012 moldovenii ar putea calatori fara vize in UE.
 
STIREA ZILEI
0