736

Cetăţenii moldoveni vor putea apela mai ieftin rudele aflate în străinătate

 
Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. De la 1 martie 2011, tarifele pentru apelurile internaţionale în reţeaua de telefonie fixă se vor reduce cu circa 70 la sută, a anunţat, astăzi, operatorul naţional "Moldtelecom".

Astfel, convorbirile în reţeaua de telefonie fixă spre România se vor reduce de 2,5 ori, spre Israel - de circa 3 ori, spre Federaţia Rusă - de 1,5 ori, transmite MOLDPRES. Totodată, convorbirile locale în orele de vîrf şi în afara acestora se vor reduce de 2 ori. Perioada orelor de vîrf, în care sînt aplicate tarife reduse la convorbiri în reţeaua fixă, la fel, va fi modificată, de la ora 20.00 faţă de ora 22.00, în prezent.

În acelaşi timp, urmează să fie modificate abonamentele existente pentru apelurile locale şi trecerea la planuri tarifare noi. Astfel, persoanele fizice, care utilizează pachetul "Econom", în mărime de 6 lei, în vigoare în prezent, vor putea să folosească un abonament de tip nou - "Social", de 15 lei, iar cel de tip "Standard", de 24 de lei, va fi majorat la 30 de lei, fără minute de convorbiri incluse. De asemenea, vor fi introduse trei pachete noi - de 50, 55 şi 75 de lei. Totodată, va fi exclus abonamentul de 30 lei pentru persoanele juridice. Pentru categoriile vulnerabile ale populaţiei vor fi păstrate pachete sociale. Astfel, vor beneficia în continuare de abonamentul de tip "Înlesniri", de 6 lei, invalizii de război.

Vitalie Iurcu, director general "Moldtelecom", a menţionat, astăzi, la o masă rotundă, că noile schimbări ţin de ajustarea tarifelor la serviciile de telefonie fixă. Actualmente, tarifele la apelurile către destinaţiile internaţionale (de la telefon fix la fix) constituie între 3,2 şi 24 de lei minutul, în funcţie de destinaţie, şi sînt mai mari decît preţul de cost pentru a acoperi cheltuielile suportate de "Moldtelecom" la convorbirile locale care generează pierderi, a constatat Iurcu.

Sergiu Sîtnic, director general la Agenţia Naţională pentru Reglementări în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, a salutat ajustarea tarifelor la serviciile de telefonie fixă, subliniind că aceste modificări urmau să fie operate încă în anul 2003, în 4 etape, dar care, la acel moment, au fost stopate.

La 19 ianuarie curent, comunităţile cetăţenilor Republicii Moldova din 11 ţări au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, operatorului naţional de telefonie fixă micşorarea tarifelor la convorbirile internaţionale, notează MOLDPRES.

0