811

Ministerul Agriculturii a început dezbaterile pe marginea Regulamentului de subvenţionare a fermierilor

 
Chişinău, 25 ian. /MOLDSPRES/. La Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare /MAIA/ a avut loc ieri prima şedinţă de dezbateri asupra Proiectului de Regulament privind subvenţionarea agriculturii în anul 2011. Precum a specificat în deschiderea şedinţei ministrul Vasile Bumacov, noul concept de document este orientat spre dezvoltarea în continuare a domeniilor cu valoare adăugată şi acordarea de sprijin financiar agenţilor economici, care practică o agricultură performantă, informează MOLDPRES.

Potrivit serviciul de presă al MAIA, proiectul de regulament prevede zece măsuri pentru susţinerea agriculturii în anul curent. Printre acestea: stimularea creditării producătorilor agricoli de bănci; stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor, precum şi subvenţionarea investiţiilor pentru fondarea plantaţiilor multianuale. Proiectul prevede, de asemenea, compensarea parţială a cheltuielilor legate de remedierea terenurilor degradate.

La şedinţă au participat reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Fermierilor, ai Uniunii Republicane a Producătorilor Agricoli "UniAgroProtect", "Agroinform", ACSA şi IDIS "Viitorul". Propunerile lor vor fi examinate în cadrul următoarelor şedinţe de definitivare a Regulamentului.

Deocamdată, proiectul de Regulament nu conţine cifre concrete. Acestea urmează a fi stabilite în procesul de aprobare a Bugetului de stat pentru anul 2011, notează MOLDPRES.

0