815

17 posturi de televiziune din Republica Moldova vor fi monitorizate timp de un an

Şaptesprezece posturi de televiziune din Republica Moldova vor fi monitorizate timp de un an de către Asociaţia pentru Dezvoltare a Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „Apollo” pentru a diminua fenomenul pirateriei, transmite Info-Prim Neo.

Preşedintele Asociaţiei, Vasile Năstase, a declarat la o conferinţă de presă, luni, că pentru 80% dintre filmele difuzate de posturile TV din Republica Moldova nu sunt încheiate contracte cu deţinătorii drepturilor de autor. Radiodifuzorii recurg la diverse tertipuri pentru a stimula existenţa unor contracte cu societăţi fantomă.

Vasile Năstase a menţionat că, deşi legislaţia oferă anumite pârghii pentru a combate fenomenul de piraterie, majoritatea instituţiilor de reglementare nu reacţionează la aceste încălcări. „Drepturile de autor şi conexe practic nu sunt deloc luate în vizor de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală şi Ministerul de Interne. Vom apela şi către Delegaţia UE în Republica Moldova, Ambasada SUA, Ambasada Mării Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei în vederea sprijinirii eforturilor noastre de estompare a pirateriei audiovizuale”, a menţionat Vasile Năstase.

După monitorizarea posturilor TV, rapoartele vor fi expediate instituţiilor abilitate pentru sancţionarea radiodifuzorilor care comit încălcări. Potrivit lui Vasile Năstase, pirateria se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă. Pentru difuzarea fără contract a unui film ca „Harry Poter” amenda este circa 50 de mii de dolari. În 2010 o televiziune a difuzat filmul de patru ori, ceea ce înseamnă că radiodifuzorul trebuia să achite 200 de mii de dolari, a subliniat Vasile Năstase.

„Atâta timp cât piaţa va fi dominată de piraterişti, radiodifuzorii nu vor încheia contracte cu companiile din străinătate”, adăugat preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare a Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „Apollo”. Vasile Năstase estimează că în 2-3 ani în Republica Moldova vor putea fi difuzate filme licenţiate, iar acest lucru le va spori ratingul televiziunilor.
 
TV 7
0