948

Portughezii consideră că viaţa a devenit mai dură după intrarea în UE

 
Peste jumătate dintre portughezi consideră că actualele condiţii economice şi sociale sunt mai rele decât înainte de aderarea Portugaliei la Uniunea Europeană în 1986, potrivit unui studiu de opinie realizat pentru cabinetul de audit Deloitte.

În această anchetă, 58 la sută dintre respondenţi cred că actualele condiţii de viaţă "sunt rele" sau "mai rele" decât acum 25 de ani, faţă de 23 la sută ce consideră că ele sunt "mai bune" sau "mult mai bune".

46 la sută dintre portughezi cred că situaţia economică şi socială este mai rea decât în urmă cu 40 de ani, în timpul regimului dictatorial răsturnat de Revoluţia Garoafelor în 1974, conform studiului publicat online miercuri pe site-ul Projecto Farol , un "think tank" /centru de prognoză n.r./ animat de mai multe personalităţi ale lumii de afaceri.

Pentru următorii zece ani, 53 la sută dintre respondenţi anticipează o "agravare" a condiţiile de viaţă şi 78 la suită consideră că ţara este "pe un drum greşit".

Pentru 81 la sută dintre respondenţi, şomajul este acum principala problemă a Portugaliei, urmat de "sistemul de sănătate" /26 la sută/ şi "îndatorarea familiilor" /26 la sută/.

Acest sondaj a fost realizat de societatea de studii Gfk între 16 octombrie şi 1 noiembrie pe un eşantion de 1.002 persoane cu domiciliul în Portugalia, repartizate în funcţie de cotele reprezentative ale populaţiei, adaugă AFP.
 
MOLDOVA

0