998

Azi se împlinesc 2 ani de la moartea lui Grigore Vieru

 
Astăzi se împlinesc doi ani de la moartea lui Grigore Vieru. Poetul a fost victima unui accident rutier, la întoarcerea de la Cahul, unde participase la un simpozion dedicat lui Mihai Eminescu. Ziua înmormântării poetului a fost una de doliu naţional.

Membru de onoare al Academiei Române, din 1990, Grigore Vieru a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace. Poetul este deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională pentru literatura pentru copii. Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, fostul judeţ Hotin. Este cunoscut mai ales pentru volumele de versuri "Numele tău", "Aproape" şi "Metafore albastre". Debutul său a avut loc în 1957, odată cu versurile pentru copii din "Alarma". Abecedarul "Albinuţa", cu un tiraj de peste un milion de exemplare, l-a făcut celebru. Volumul de versuri "Numele tău", din 1968, apreciat de criticii literari drept cea mai originală apariţie poetică, a devenit obiect de studiu la cursurile universitare.

“Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”, a spus Grigore Vieru în 1973, la prima sa vizită în România. În anul 2000 a primit din partea Guvernului României Medalia "Eminescu - 150 de ani de la naştere". Visul poetului era unirea Moldovei cu România.
 
PUBLIKA

0