703

Căldura s-ar putea scumpi mai mult decât gazul //ANRE

 
Majorarea tarifelor la gazele naturale va provoca scumpiri la căldură, susține directorul Agenției pentru Reglementări în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, care admite că acestea ar putea depăși chiar creșterea prețului la gaz.

„Data trecută când am stabilit tarifele tarifele pentru energia furnizată de Termocom și CET-uri am anunțat că acestea sunt foarte conservative. Ele nu includ nicio profitabilitate, nici uzura mijloacelor fixe, dar și nici alte elemente. Cel mai probabil, creșterea la energia termică, care va avea loc în acest an, va fi una care depășește creșterea prețului la gazul natural”, a declarat Victor Parlicov.

Potrivit directorului ANRE, „Moldovagaz” urmează să prezinte un tarif la gazele naturale care să includă toate ajustările trimestriale. „Creșterea tarifului cu siguranță va fi mai mare decât cea de 13,1 la sută solicitată inițial. După ce vor face un recalcul, am putea avea o creștere a tarifului de 14-15 la sută”, a specificat Parlicov.

Anul trecut, gazul livrat consumatorilor finali s-a scumpit cu 14,1 la sută. Cei care consumă sub 30 de metri cubi plătesc 4,11 lei, iar care consumă peste 30 de metri cubi achită 4,53 lei. Totodată, agentul termic livrat în Chişinău s-a scumpit cu 17,5 la sută, la 821 lei.

De la începutul anului, SA „Moldovagaz” cumpără gaze naturale de la concernul rus „Gazprom”, la un preț mai mare cu 11,7%: de la 262,95 dolari SUA pentru mia de metri cubi, la 293,8 dolari SUA pentru mia de metri cubi.
 
JURNAL
0