656

Dezvaluirile rusilor: Echipajul presat, comandantul fortelor aeriene baut


Rusii au anuntat astazi rezultatele anchetei facute dupa prabusirea avionului presedintelui polonez Lech Kaczynski la Smolensk.
 
Ancheta arata ca oficialii polonezi de rang inalt au facut presiuni asupra echipajului avionului prezidential. Ba mai mult, unul dintre ei, comandantul fortelor aeriene, avea alcool in sange in acel moment.
 
“Prezenta in cabina echipajului a unor oficiali de rang inalt - comandantul fortelor aeriene si seful de protocol - si o reactie negativa asteptata din partea principalului pasager au constituit o presiune psihologica asupra echipajului, influentand decizia acestuia de a efectua o aterizare in conditii inadecvate”, a declarat Tatiana Anodina, directoarea Comitetului interguvernamental de aviatie (MAK).
 
Anodina spune ca “in sangele comandantului fortelor aeriene, generalul Andrzej Blasik, a fost depistat o cantitate de alcool de 0,6 miligrame”.
 
Rezultatele anchetei mai arata ca pilotii au vrut sa aterizeze in pofida avertizarilor controlorilor de trafic aerian rusi cu privire la conditiile meteorologice nefavorabile.
 
"Cauzele accidentului avionului Tu-154M al Republicii Polonia sunt cauzate de insuficiente semnificative in organizarea zborului si in pregatirea membrilor echipajului", a mai afirmat directoarea MAK.
 
Avionul Tupolev 154, in care se aflau presedintele Lech Kaczynski, sotia acestuia Maria Kaczynska si alti oficiali polonezi de rang inalt s-a prabusit pe 10 aprilie, in timp ce incerca sa aterizeze pe o ceata densa la Smolensk, in vestul Rusiei.
 
Toate persoanele aflate la bordul aeronavei au murit.
 
Presedintele polonez urma sa asiste la ceremoniile care marcau impliniarea a 70 de ani de la masacrul a aproximativ 20 de mii de ofiteri polonezi prizonieri ai Armatei Rosii, comis de politia secreta sovietica in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial la Katin, in apropiere de Smolensk.
 
STIREA ZILEI 
0