845

Creditorii "Eventis Mobile" cer vânzarea cât mai rapidă a activelor companiei

 Creditorii "Eventis Mobile", aflată în proces de insolvabilitate, cer administratorului Veaceslav Apostol să vândă cât mai curând activele companiei, pentru ca să-şi poată soluţiona problemele legate de datorii.
 
Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la INFOTAG, unul dintre creditorii companii, Dorin Ceban, a spus că a trecut un an deja, iar administratorul procesului de insolvabilitate încă nu poate soluţiona această problemă.

"Vă rog, vindeţi compania şi întoarceţi-ne banii, căci nu putem lucra aşa mai departe", a spus Ceban.
Directorul unei alte companii creditoare, Natalia Verlan, a spus că în procesul de insolvabilitate legislaţia a fost încălcată de mai multe ori.

"În primul rând, preşedintele Curţii de Apel Economice, Aurel Colenco, a încălcat din start Legea privind insolvabilitatea, numind în funcţia de administrator un cumătru de-al său. Potrivit legii, în funcţia de administrator nu pot fi numite persoane apropiate judecătorului", a spus Verlan.

Potrivit ei, procesul de vânzare a companiei este tergiversat intenţionat, pentru a aduce compania la faliment total.
"Când Apostol a fost numit în această funcţie, pe contul companiei erau peste 1 milion de lei. Acum aceşti bani nu mai sunt şi nimeni nu poate explica unde au dispărut. Iar administratorul se ocupă cu orice, numai nu cu ce trebuie. În consecinţă, în încăperile "Eventis Mobile" a fost întrerupt sistemul de termoficare, ceea ce a adus prejudicii materiale considerabile companiei, dar şi creditorilor", a spus ea.

Verlan afirmă că Apostol ignoră hotărârea Consiliului creditorilor "Eventis Mobile".

"Consiliul creditorilor a decis să vândă complexul patrimonial companiei "Aitel Sistem" contra sumei de 40 mil. lei ($3,3 mil.). Potrivit legii, administratorul companiei aflată în proces de insolvabilitate este obligat să îndeplinească hotărârile comitetului creditorilor şi ale adunării creditorilor. Acesta însă consideră că varianta în cauză nu este una avantajoasă pentru întreprindere şi susţine că are un alt cumpărător, care în realitate nu există. Suntem jefuiţi în faţa tuturor şi nimeni nu întreprinde nimic pentru a salva situaţia", a spus Verlan, are consideră că dacă compania nu a putut fi vândută atunci când încă funcţiona, acum acest lucru este şi mai greu de realizat.

În acest context, ea consideră că atunci când apare vreun cumpărător, este necesar de a întreprinde toate măsurile pentru a nu-l pierde.

Creditorii consideră că tranzacţia cu "Aitel Sistem" este una mai mult sau mai puţin profitabilă, iar întreaga sumă obţinută în urma vânzării va fi direcţionată spre achitarea datoriilor creditoare.

INFOTAG precizează: "Eventis Mobile" a obţinut licenţa GSM la sfârșitul anului 2006 şi a devenit al treilea operator de telefonie mobilă pe piaţa Moldovei, după "Orange" şi "Moldcell". Un an mai târziu compania şi-a lansat activitatea, investind în reţea $35 mil. Până la sfârșitul anului 2007 compania trebuia să aibă o acoperire pe întreg teritoriul republicii, asigurând cu telefonie mobilă circa 100 mii de abonaţi. Investiţiile în reţeaua din Moldova erau planificate să ajungă la $114 mil. În 2008 operatorul urma să obţină primul profit, iar către anul 2010 să ocupe 25% din piaţă. Însă în realitate, la 31 decembrie 2009 "Eventis Mobile" avea 11,8 mii de abonaţi, iar volumul vânzărilor într-un an a constituit doar 7,5 mil. lei. Datoriile companiei faţă de 15 creditori au constituit 2 mil. lei, iar angajaţii săi nu au primit salariile aproape un an de zile. Din această cauză bunurile companiei au fost puse sub sechestru şi scoase la vânzare la magazinul "Auction House". În februarie ANRCETI a suspendat pe un termen de două luni licenţa "Eventis Mobile" din cauza nerespectării angajamentelor. În martie instanţa de judecată a iniţiat procesul de insolvabilitate. La începutul lunii iunie 2010 mărimea sumelor creditorilor, aprobate de instanţă, a constituit 104 mil. lei, dintre care 16,3 mil. lei reprezintă datoria la salariile angajaţilor, 4,75 mil. lei - datoria faţă de buget şi 80,26 mil. lei - datoria faţă de contra-agenţi. Cele două concursuri anunţate de Apostol pentru vânzarea complexului patrimonial unic al companiei contra sumei de aproape $10 mil. s-au încheiat fără succes din lipsa cererilor.
 
MOLDOVA AZI

0