836

Moldova plăteşte cele mai mari preţuri la gaz din tot spaţiul ex-sovietic

 

Reprezentanţii companiei ruse Gazprom au stabilit la finele săptămânii trecute scumpirea gazului pentru Republica Moldova cu 11%. Astfel, în primul trimestru al anului viitor, mia de metri cubi de gaz metan va costa 295 de dolari, faţă de 264 de dolari, cât este în prezent. Majorarea tarifului îi afectează direct pe moldoveni, care vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru plata întreţinerii locuinţei: căldură, gaz, apă menajeră şi energie elctrică. Deocamdată, oficialii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu pot calcula exact cu cât va creşte valoarea facturilor la întreţinere.

Acest lucru se va stabili în a doua jumătate a lunii ianruarie 2011.„Această majorare se datorează în special faptului că Gazprom nu va mai aplica la livrările în Moldova coeficientul de reducere, care în 2010 a fost de 0,9», a explicat pentru „Adevărul» Ilarion Popa, viceministrul Economiei.

Populaţia, cel mai mult afectată

Potrivit viceministrului, datoria de 350 de milioane de dolari pe care Moldova o are faţă de Gazprom nu permite statului nostru o negociere a preţului. „Dacă nu erau aceste datorii puteam să încercăm să negociem un cost mai mic la gaze», a mai spus Popa.

Alexandru Fală, economist în cadrul Institutului IDIS „Viitorul», a calculat că o creştere cu un leu a preţului de import a gazului duce la majorarea tarifului către consumatori cu 1,22 lei. Potrivit lui Fală, scumpirea gazului mai are şi alte efecte negative asupra economiei Moldovei. „Economia naţională este deosebit de sensibilă la importul de gaze. Majorarea preţului de import contribuie la modificarea tarifelor locale la gaz, care duce la creşterea inflaţiei şi la încetinirea economiei. Cel mai tare au de suferit întreprinderile care consumă cantităţi importante de gaz», a spus Alexandru Fală. Conform acestuia, afectaţi sunt agenţii economici din sectorul energetic, cei din industria chimică, fabricarea cărămizilor, conservarea fructelor şi legumelor.

Odată cu creşterea preţului de producţie a energiei electrice şi termice, populaţia va resimţi prin tarife mai mari la gaze, căldură şi electricitate majorarea impusă de Gazprom.

Guvernul promite subvenţii

Alexandru Fală susţine că impactul modificării tarifelor la gaze asupra alimentelor de bază, precum produsele lactate, pâinea şi produsele de panificaţie, uleiul vegetal, va fi unul minor.

După anunţul făcut de compania rusească, oficialii moldoveni au anunţat luarea unor măsuri în favoarea populaţiei. „Vom găsi formule prin care să oferim oamenilor compensaţii şi subvenţii mai mari la întreţinere», a declarat pentru „Adevărul»premierul Vlad Filat.
Ion Muntean, expert în energetică, apreciază drept normală creşterea preţului de import a gazelor, stabilită pe baza unei forumule de calcul inclusă în contractul dintre cele două companii.

Soluţie: un nou contract

„Totuşi, ar fi necesară excluderea cotaţiei barilului de petrol din această formulă de calcul. Astfel, nu ar mai exista fluctuaţii atât de mari de preţ», consideră Muntean. Galina Şelari, director executiv al Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme din Chişinău, vede în majorarea preţului gazelor doar un rezultat al evoluţiilor de pe piaţa mondială.

Cinci ani de creştere a preţului

„În cazul în care se vrea obţinerea unui preţ mai mic, ar fi necesară renegocierea formulei de calcul, sau semnarea unui nou contract cu Gazprom», afirmă Şelari.

Concernul rus Gazprom a început scumpirea preţului gazelor naturale pentru Republica Moldova în 2006. Astfel, dacă în 2005 preţul mediu de import a constituit 76 de dolari pe mia de metri cubi, în 2009, acesta a ajuns la 263,9 dolari. Cele mai mari preţuri la gaze s-au atestat în primul trimestru al lui 2009, când Moldova a plătit un preţ de 333 de dolari pe mia de metri cubi. În acest moment, Republica Moldova plăteşte cele mai mari preţuri la gaze din tot spaţiul fost sovietic. 

Gazprom vine şi cu bonus

Vestea bună din partea Gazprom este că de la 1 ianuarie va plăti Moldovei un tarif de tranzit mai mare cu 20% pentru gazele ce le exportă în statele din Balcani. Astfel, taxa va fi de 3 dolari pe mia de metri cubi transportaţi la 100 de kilometri. 

Interlic.md

 

0