Filat s-ar putea să devină lider național, dacă PLDM va renunța la micile ticăloşenii pe care le pune la cale
”AIE 2 nu va rezista mult, dacă Filat, Lupu şi Ghimpu nu vor trage o linie şi nu-şi vor lăsa în trecut toate frustrările şi resentimentele care, în mod paradoxal, sunt mai puternice după alegeri decât erau înainte”, scrie analistul politic Nicolae Negru într-un articol din Jurnal de Chișinău.
Potrivit acestuia, nici unul din cei trei lideri nu este ”ușă de biserică”. Liderul PL, Mihai Ghimpu, ar trebui să-și recunoască eșecul în alegeri și nu ar trebui să să fie atât de critic față de liderul PLDM, la fel ca și președintele democraților, Marian Lupu, care ar trebui să lupte cu Voronin, și nu cu Vlad Filat, care i-a făcut mai puțin rău. Liderul liberal-democraților, la rândul său, ar fi bine să studieze cartea bunelor maniere a unui politician european și să se comporte ca un lider național, apropiindu-i și nu îndepărtându-i pe viitorii parteneri de alianţă.
”După „tradiţie", „cel ungurean şi cel vrâncean" se uniră împotriva celui „mai ortoman". Fireşte, mai furios, mai critic faţă de liderul PLDM este Mihai Ghimpu care a obţinut cele mai puţine voturi şi nu are curajul să-şi recunoască propriul eşec.
Liderul PL i-a dezamăgit pe alegătorii săi prin ţinuta şi comportamentul cam frivol, care friza uneori vulgaritatea (de exemplu, episodul discoteca), prin improvizaţii şi lipsă clară de strategie, după ce a emis decrete corecte din punct de vedere istoric, dar discutabile din punct de vedere al strategiei electorale”, menționează Nicolae Negru.
Totodată, acesta relevă că liderul PL a pierdut competiția cu Filat, care ”fără să nege adevărurile spuse de Ghimpu, contribuind la scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut, a avut un comportament mai sobru, mai inteligent”.
”De la 1990 încoace, PLDM este primul partid democratic, proeuropean, care a acumulat aproape 30 la sută din voturi. Şi asta fără să fie antiromânesc, fără să mizeze pe românofobie sau rusofobie. Aşa că, după ce am vorbit despre „fenomenul Chirtoacă", în 2007, putem vorbi acum despre „fenomenul Filat", al cărui potenţial este în creştere. Liderul PLDM are toate şansele să devină lider naţional. Dacă va studia „cartea bunelor maniere" a unui politician european şi va încerca să se comporte ca lider naţional, adică să-i apropie, nu să-i îndepărteze pe viitorii parteneri de alianţă. Luptând împotriva lui Ghimpu şi Lupu, el va lupta împotriva sa. Meschinăriile, micile ticăloşenii pe care le pune la cale, pe ascuns, staful PLDM, cu voia sau fără voia lui Filat, înveninează atmosfera şi nu folosesc nici partidului şi nici societăţii”, constată Negru.
Și liderul PD, Marian Lupu, pare să-și sape singur groapa: ”Lupu se manifestă mai indulgent faţă de Voronin decât faţă de Filat, care i-a făcut mult mai puţin rău. Îmbrăţişarea cu comuniştii îi va fi fatală. Dacă va avea curajul să lupte cu PCRM, PD poate deveni al doilea mare partid în RM, dacă nu – îşi va consuma energia în rolul de bufer între stânga şi dreapta.”
În concluzie, analistul îndeamnă liderii PL și PD să recunoască că oferta lui Filat de partajare a funcțiilor în Guvern după formula 44%–31%–25% este cât se poate de „generoasă" și că e un semnal de împăcare. ”Lupu și Ghimpu trebuie să înceteze „războiul". Mai cu seamă PL, ai cărui reprezentanţi în guvern, cu mici excepţii, nu au prea strălucit, nu ar trebui să fie excesiv de pretenţios. Orgoliul nu înlocuieşte profesionismul, iar şantajul nu poate înlocui modestul capital electoral”, conchide Negru.
Sursa: UNIMEDIA cu referire la Jurnal de Chișinău