1193

Transplant renal din 2011, solutie salvatoare pentru bolnavi, dar si pentru stat

Speranta pentru bolnavii care sufera de insuficienta renala. Acestia nu vor mai fi nevoiti sa plece peste hotare pentru a-si face transplant de rinichi. Si asta pentru ca, incepand cu anul viitor, operatia se va efectua din nou in tara noastra.
 
Acest lucru va deveni posibil odata cu crearea Agentiei Transplantului, care isi va incepe activitatea anul viitor. Cel mai probabil, interventiile chirurgicale vor fi efectuate la Centrul de Nefrologie.
 
Acum, pacientii cu insuficienta renala de la noi sunt nevoiti sa se limiteze la metode artificale, cum sunt hemodializa sau epurarea sangelui cu ajutorul unui rinichi artificial.
 
"30 de procente din acesti bolnavi ar beneficia de transplant. Asta ar insemna si micsorarea poverii financiare asupra statului, pentru ca un pacient transplantat costa mai ieftin decat unul la hemodializa", a declarat ministrul Sanatatii, Vladimir Hotineanu.
 
Medicii estimeaza ca, anual, circa 20-25 de bolnavi ar putea sa se aleaga cu rinichi sanatosi in urma acestor operatii.
 
Ulterior, autoritatile spera sa reia si transplantul de ficat, de care au nevoie foarte multi bolnavi din tara noastra, iar pe viitor si cel de maduva, ovule sau celule.
 
"Inca nu suntem gata, pentru ca transplantul de ficat cere dispozitive medicale foarte sofisticate si costisitoare. Pentru o sala de operatie performanta sunt necesare 2-3 milioane de Euro", a precizat Hotineanu.
 
Transplantul de organe a fost interzis in tara noastra in anul 2003 printr-o hotarare de Guvern, Moldova fiind la moment singurul stat din CSI care nu efectueaza aceasta procedura medicala.
 
In prezent, in Moldova se face doar transplantul de tesuturi, cum ar fi cel de sange, cornee sau oase. Procedura este gratuita. Serviciul se ofera contra cost doar cetatenilor straini.


Sursa: STIREA ZILEI
0