Preţul medicamentelor creşte de 2-3 ori până să ajungă în Republica Moldova, potrivit Centrului de Investigaţii Jurnal
Preţul medicamentelor creşte de 2-3 ori până să ajungă în farmaciile din Republica Moldova, potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Deşi Guvernul cunoaşte schemele de import a medicamentelor, nu a găsit încă o soluţie.
Peste 380 de milioane de lei este valoarea totală a reducerilor de preţ şi a facilităţilor acordate, în ultimii trei ani, de firme off-shore companiilor farmaceutice mari din Moldova. Prin intermediul offshor-ului, preţurile la medicamentele de import erau „îngrăşate” de câteva ori până să ajungă în farmacii şi spitale.
Importul de medicamente a crescut, în ultimii cinci ani, de 2,5 ori, iar circuitul financiar pe piaţa farmaceutică a ajuns la peste 2,1 miliarde de lei. Unii moldoveni se văd nevoiţi să apeleze la serviciile persoanelor care practică aşa-numitul turism farmaceutic peste Prut.
La Iaşi, o cutie de „Alflutop” costă 32 de lei româneşti, adică în jur de 120 de lei moldoveneşti. La Chişinău, acelaşi medicament se vinde cu un preţ mediu de 450 de lei. Un alt preparat, „Diprofos”, în farmaciile ieşene costă echivalentul a 103 lei moldovenesti, iar până ajunge la noi în ţară preţul acestuia creşte de patru ori.
Potrivit datelor Agenţiei Medicamentului, începând cu anul 2005, importului de medicamente s-a majorat constant cu aproximativ 20-30 mln de dolari anual. Astfel, dacă acum cinci ani volumul importului se cifra la peste 67 mln dolari americani, în anul trecut acest indice a atins cifra de 160 mln dolari.
Ieftinirea medicamentelor promisă de autorităţi, acum câteva luni, se amână. Responsabili din Guvern au declarat săptămâna trecută că abia la anul urmează să avem medicamente mai ieftine. Asta dacă statul va institui într-adevăr un control pe care l-a promis asupra formării preţurilor.
Sursa: PUBLIKA