952

Carola Kaps: "Romania - o tara mai buna decat ii este renumele..."

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Carola Kaps (mijloc), la o dezbatere privind presa în Europa de Sud-Est, alături de alţi reprezentanţi ai sectorului mediatic

Carola Kaps scrie de peste 20 de ani pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, al cărui corespondent pentru centrul şi sud-estul Europei este de ani buni. Ea a publicat în 2002 un articol din care o frază a făcut carieră: "România este o ţară mai bună decât îi este renumele". Cristian Ştefănescu a aflat povestea din spatele formulării care a dat semnalul unei schimbări de atitudine a presei occidentale faţă de România.

La vremea la care scrisesem acea frază, România avea, în lumea occidentală, o imagine exagerat de negativă. Cine vorbea despre România vorbea - aşa cum o vreme s-a vorbit şi despre Albania - ca despre un Est Sălbatic, în care totul e permis, în care nu există legi, în care totul e doar corupţie. Când pomeneai, în prezenţa unor interlocutori din Vest, despre România, discuţia lua un ton grav, totul devenea negativ.
Înainte să scriu acea frază fusesem de câteva ori în România şi am tot vorbit cu antreprenori, cu investitori. Existau destui, deja, pe atunci. Dar şi aceştia îmi spuneau mereu că totul e rău. Aşa că i-am întrebat: "De ce mai sunteţi aici? Nu rămâneţi numai din iubire faţă de aproape într-o piaţă care nu vă aduce nici un beneficiu!". Şi-au început să vină răspunsurile: aici se pot câştiga bani frumoşi, piaţa se poate dezvolta, România este o bază de export către alte ţări.
Sunt, la bază, jurnalist economic. Aşa că am gândit ca un jurnalist economic. Am pus totul la un loc şi am conchis: în fond, sub tutela Uniunii Europene, România face deja o grămadă de paşi în direcţia dezvoltării. Poate nu aşa de repede pe cât şi-ar putea unii imagina. Există, la români, o doză de şmecherie şi înclinaţia către diverse aranjamente. Lucrurile nu sunt întotdeauna limpezi şi categorice. Dar existau progrese nerecunoscute în străinătate.
Apelul meu se adresa investitorilor: România are ingineri foarte buni, este foarte avansată în domeniul IT, este o piaţă foarte mare, este o poartă către Europa de Sud-Est - dacă aveţi interes, România chiar este o variantă de lucru; trebuie doar să ştiţi ce vreţi, să aveţi contactele potrivite, să fiţi acompaniaţi de avocaţii potriviţi. Imaginea negativă nu trebuie să vă sperie, România este pe drumul cel bun.
0