877

Presa rusa: "Presedintele Ghimpu a refuzat sa participe la summitul OSCE din cauza..."

Presa rusa: Presedintele Ghimpu a refuzat sa participe la summitul OSCE din cauza ca problema retragerii trupelor rusesti din Transnistria nu a fost inclusa pe ordinea de zi Presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a refuzat sa participe la summitul OSCE, pe motiv ca pe ordinea de zi a reuniunii nu a fost inclusa problema retragerii trupelor rusesti din Transnistria. In acelasi timp, presedintele Traian Basescu a lansat un atac la adresa Moscovei, declarand ca militarii rusi la granitele romane ameninta securitatea tarii sale, scrie Nezavisimaia gazeta.

In ajunul summitului de la Astana, conducerile Moldovei si Romaniei au lansat declaratii la adresa Rusiei, care nu-si retrage trupele din Transnistria, chiar daca a promis sa faca acest lucru in urma cu mai bine de 10 ani in cadrul unei intruniri similare de la Istanbul.


Publicatia rusa aminteste ca, recent, Ghimpu a cerut ajutorul NATO. Intr-o scrisoare adresata secretarului general al Aliantei, el a afirmat ca prezenta trupelor rusesti pe teritoriul Moldovei reprezinta o incalcare a normelor de drept international si a legilor republicii. Prin Constitutie, Moldova este stat neutru, iar pe teritoriul ei se interzice stationarea unor trupe straine. De-jure, Transnistria este parte a Moldovei. Ghimpu a aratat ca prezenta militara rusa este, de asemenea, o sursa de sustinere a separatismului transnistrean.


Vicepremierul moldovean, Victor Osipov, pe care Ghimpu l-a trimis, impreuna cu viceministrul de externe, Andrei Popov, la Astana in locul sau, a cerut tarilor OSCE sa-i convinga pe liderii transnistreni sa revina la masa tratativelor in formula „5+2”.


Nezavisimaia gazeta aminteste, in context, ca pe fondul unei intense romanizari a Moldovei, liderul transnistrean, Igor Smirnov, a afirmat ca Tiraspol va cere Moscovei sporirea efectivelor contingentului de mentinere a pacii pana la 2500 de oameni, atat cat au fost in 1992.


Comentand, pe acest fundal, declaratia presedintelui Basescu privind ingrijorarea Romaniei legata de prezenta trupelor rusesti in apropierea granitelor sale, si posibilitatea unificarii cu Moldova in urmatorii 25 de ani, publicatia noteaza ca Bucuresti promoveaza o consecventa politica de integrare a Moldovei in frontierele sale. Ideea unificarii „celor doua Romanii” a devenit un fel de prioritate a activitatii presedintelui Basescu. Nu o data, el a evocat acest lucru, asigurandu-i pe cetatenii celor doua tari ca acest lucru se va produce curand si in cadrul UE.
0