833

Needitat: o Revolutie televizata

300 de fisiere video redau 16 ore de proteste filmate de 13 camere de supraveghere si documenteaza intreaga asa-numita “Revolutie Twitter” din Moldova. In Aprilie 2009, aproape 15 mii de persoane au iesit sa protesteze pe strazile din Chisinau. Protestele au inceput cu un flashmob pe 6 Aprilie si s-au extins a doua zi. Media internationala a botezat miscarea “Revolutia Twitter” iar comunistii au etichetat-o drept o “provocare romaneasca”. Protestatarii au considerat ca alegerile au fost falsificate si au cerut demisia guvernului comunist si renumararea voturilor. In scurt timp, lucrurile au scapat de sub control.

Presedintele Vladimir Voronin si regimul comunist au reactionat violent la proteste, suspendand practic constitutia incepand cu acea noapte. Rezultatele: cel putin trei tineri ucisi, aproape o mie de tineri detinuti ilegal si torturati, peste o mie de zile de arest decise de judecatori, un presedinte si un prim-ministru amenintand protestatarii cu impuscarea si comandand sechestrarea tinerilor in scoli.

Guvernul a incercat sa tina sub control orice informatie legata de proteste, asa incat o jurnalista a ajuns sub arest la domiciliu; opt alti ziaristi au fost luati de pe strada si tinuti captivi ore sau chiar zile; zeci de reporteri au fost batuti, hartuiti, amenintati; 30 de ziaristi straini au fost expulzati sau li s-a interzis accesul in Republica Moldova. Conexiunile internet si legaturile telefonice au fost bruiate sau chiar blocate.

Dupa mai bine de un an si jumatate, nimeni nu stie numele tuturor celor responsabili pentru abuzurile comise in acele zile. Nimeni nu stie cati dintre cei care au iesit in strada erau protestatari si cati lucrau de fapt pentru guvernul communist. Reluarea alegerilor a insemnat sfarsitul regimului comunist. Si totusi, pentru abuzurile din acele zile, numai un ofiter de politie si trei judecatori au avut de suferit. Mai putin de 50 de victime au dat guvernul in judecata. Cele mai multe victime pastreaza tacerea, pentru ca se simt intimidate de politie sa nu depuna plangeri ori nu au acces la probele necesare.

Poti schimba situatia asta!

Postam aici 16 ore de inregistrari video needitate. Acestea sunt filmarile inregistrate de camerele de supraveghere oficiale, postate pe cladirile Guvernului, Parlamentului si Presedintiei, in centrul Chisinaului. Sunt orele relevante ale protestelor, capturate in 300 fisiere video de catre 13 camere de supraveghere, incepand cu 7 Aprilie ora zece dimineata si terminand cu ora doua dimineata urmatoare. Autoritatitle moldovene nu au publicat niciodata aceste imagini.

Cerem participantilor la proteste sa identifice oameni si situatii despre care presa nu a scris si sa posteze detaliile in comentarii in dreptul clipurilor vizionate. Agenti provocatori? Protestatari violenti? Inregistreaza-te ca sa poti sa-ti adaugi observatiile, in special cele care ar putea ajuta victimele sa-si aduca agresorii in fata instantei. Grupuri de lobby sau organizatii internationale, artisti sau oricine este interesat in descarcarea integrala a clipurilor, folositi acest link.

Nota Tehnica:
- denumirile clipurilor incep cu cifre care indica data si ora la care a inceput inregistrarea (Ex: 05_0904080200 – camera numarul 5, Anul 09, Luna 04, Ziua 08, Ora 02, Minut 00)
- daca vrei sa gasesti un moment anume, apsa CTRL+F si cauta dupa urmatoare forma: AALLZZOOMM
- daca recunosti o persoana sau o situatie interesanta care ar putea genera o investigatie detaliata, apasa “get time” sub clip si posteaza comentariul facand referire la “time code”-ul respectiv
 
Fisierele Video se deschid automat in Firefox. Daca folosesti Chrome, Safari sau Explorer, instaleaza VLC http://dickgregoryforpresident.com/
 
0