2956

Basescu nu exclude reunificarea Romaniei cu Republica Moldova

Traian Băsescu declară la România Liberă că, odată cu intrarea Republicii Moldova în UE, cele două state vor fi împreună în marea familie europeană.

"Iar dacă se va desfăşura sau nu şi un proces de unificare a celor două ţări, acest lucru ţine mai puţin de voinţa oamenilor politici, pentru că am certitudinea că ei vor ştii să valorifice o dorinţă populară, dacă va exista, pe cele două maluri ale Prutului. România are ca obiectiv sprijinirea Republicii Moldova să intre în UE", adaugă şeful statului român.

Întrebat dacă există o perspectivă temporară, de pildă 25 de ani, în care România şi Republica Moldova să se unească, Traian Băsescu răspunde: "De ce nu?".

El apreciază că peste 25 de ani frontierele UE vor fi pe Nistru şi evoluţiile democratice din regiune vor stimula şi alte ţări, precum Ucraina, să se îndrepte spre UE, iar Balcanii vor fi parte a UE şi a NATO.

Întrebat dacă acestea vor fi cu România şi Basarabia în aceeaşi ţară, Traian Băsescu declară: "Dacă acest lucru vor dori românii de pe ambele maluri ale Prutului".

Preşedintele spune însă că nu vrea să anticipeze această dorinţă.

Pe de altă parte, întrebat câtă influenţă poate avea Rusia asupra Republicii Moldova, Traian Băsescu răspunde: "În primul rând, influenţa vine din educaţie: Republica Moldova este un stat care a stat 50 de ani ca parte a Uniunii Sovietice. Dacă la noi mai există încă un tronson consistent care, când aude de Moscova, începe să saliveze, vă imaginaţi că în Republica Moldova este o componentă importantă cu exponentul ei, Partidul Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin".

În legătură cu faptul că şi în Alianţa pentru Integrare de la Chişinău există lideri care au afinităţi cu Moscova, preşedintele Băsescu declară: "Atât timp cât recunosc Rusia ca fiind o ţară importantă pentru Republica Moldova, nu văd nicio dramă, fiindcă aceasta e realitatea. Federaţia Rusă este importantă şi pentru Republica Moldova, şi pentru România, şi pentru alte ţări din bazinul Mării Negre. Dar una este gândirea celor care au fost sub influenţa fostei Uniuni Sovietice şi alta este mentalitatea celor care au făcut parte din sistemul URSS. Acolo va fi mult mai grea desprinderea de Moscova decât a fost la Bucureşti".

0