1559

De ce este dolarul verde

 
De ce este dolarul verde? Sau de ce este rosul culoarea internationala pentru STOP? Sau de ce fluturarea steagului alb inseamna capitulare?

Unele culori devin succese uriase intr-o perioada scurta de timp pentru ca mai apoi sa paleasca in obscuritate … in timp ce altele castiga teren incetisor devenind in timp repere internationale. Va voi dezvalui cele mai importante legende (impartite in cateva episoade): rosul STOP-ului, verdele dolarului, negrul mortii, albastrul pentru baieti si rozul pentru fetite … cateva povesti – sper eu – interesante pentru cei mai multi dintre voi.

De ce este Dolarul American verde?

Dolarul (adesea reprezentat de semnul $) este numele oficial al monedei mai multor tari, colonii si regiuni. In cazul de fata ne referim la dolarul American.

Prima circulatie a banilor de hartie facuta de guvernul federal a avut loc in 1861. Presat sa finanteze Razboiul Civil, Congresul a autorizat Trezoreria Americana sa emita bilete la ordin nepurtatoare de dobanda. Aceste bilete au primit porecla de “verzisori” datorita culorii lor.

Cand micile bancnote in uz astazi au fost introduse pentru prima data in 1929, Biroul de Gravare si Tiparire (Bureau of Engraving and Printing – BEP) a continuat sa foloseasca cerneala verde. Au existat trei motive pentru care s-a luat aceasta decizie: in primul rand pigmentul acelei culori era disponibil intr-o cantitate suficient de mare, in al doilea rand, culoarea era rezistenta la schimbari chimice si fizice, iar in al treilea rand, psihologic publicul identifica verdele drept puterea si stabilitatea guvernului. Nu exista un motiv concret pentru care initial a fost folosit verdele.

Dar nu prea mai e verde …

Cea mai notabila diferenta in noul design este introducerea subtila a culorilor in background, ce face bancnota mult mai greu de contrafacut de catre falsificatori pentru ca aduce un plus de complexitate. Adaugarea de culori face usor de distins valorile diferite. “In ciuda adaugarii culorilor, noile bancnote redesenate conserva marimea, imaginea si sentimentul trei caracteristici distincte ale monedei traditionale americane, cea mai familiara si circulata valuta”.
 
Sursa: INFORMAL

0