850

George Friedman: Integrarea Republicii Moldova in Romania e o solutie, desi nu e pe placul multor moldoveni

“Pentru inceput, trebuie clarificate doua probleme despre Moldova. In primul rand: ce fel de tara este Moldova? In al doilea rand, de ce ar trebui sa-i pese cuiva? In mod ciudat, m-am dus in Moldova, gandindu-ma ca stiu raspunsul la cea de-a doua intrebare, insa nu si la prima” scrie George Friedman intr-o analiza Stratfor dedicata Republicii Moldova.

George Friedman, fondator si director general al Strafor, liderul mondial in oferirea de analize geopolitice, spune ca integrarea Republicii Moldova in Romania nu este o solutie perfecta si desi nu pe placul multor moldoveni, acest lucru reprezinta o solutie, “indiferent de imperfectiuni”. Friedman adauga ca programul inceput de Romania, care ofera pasapoarte romanesti tuturor celor care vor sa emigreze este de fapt, un colac de salvare, desi multi cred ca este o incercare a statului roman de a submina Republica Moldova prin incurajarea emigrarii.

Identitatea Moldovei

 
 
  • Moldova nu este un simplu pion strategic. Este un loc unde traiesc oameni, prinsi intre mostenirea lor romaneasca si trecutul lor sovietic. Este o greseala sa ne gandim la Republica Moldova ca la o parte a Romaniei care a fost luata de catre sovietici, care, odata eliberata de sub dominatia sovietica s-ar putea reintegra pur si simplu in Romania. La 70 de ani de la divizare, Moldova a devenit mai mult decat o provincie romaneasca, departe de a fi o provincie din Rusia si ceva mai putin de o natiune. Aici incepe conflictul dintre geopolitica si realitatea sociala.
  • Stalin era ingrijorat de faptul ca moldovenii ar dori sa se alature Romaniei. Desi Romania a fost un satelit sovietic, Stalin nu a vrut sa riste. Solutia lui, repetata de multe ori in multe locuri din Uniunea Sovietica, a fost deportarea populatiei romanesti, inlocuirea ei cu populatie ruseasca, provocarea unei foamete artificiale si aplicarea unei terori concepute pentru a distruge spiritul moldovean.
  • Aceasta dezbinare merge in paralel cu liniile politice. In timp ce exista persoane care isi doresc unirea cu Romania, acest lucru este departe de a fi parerea majoritatii. Lupta reala se da intre cei care ii sustin pe comunisti si cei care sprijina independenta Republica Moldova, orientata spre Uniunea Europeana si NATO. In termeni generali, puterea comunistilor se afla in randul persoanelor in varsta si sarace din mediul rural.
  • Problema reala din spatele politicii complexe este destul de simpla: Ce este Moldova? Exista un consens asupra a ceea ce nu este: nu e o provincie a Romaniei. Dar Moldova a fost o provincie a Romaniai si o Republica Socialista Sovietica. Ce este acum? Ce inseamna sa fii moldovean? La acesta intrebare nu am putut gasi niciun consens. Moldova este un stat care nu dispune de o natiune. Construirea unei natiuni in Republica Moldova nu se refera atat de mult la institutii, cat la crearea unui consens despre natiune.
  • Ca si in Romania, factiunea pro-occidentala are o solutie clara pentru aceasta problema: aderarea la NATO si aderarea la Uniunea Europeana. Daca obtin acest lucru, ei vor simti ca au o definitie sigura a unei natiuni - o tara europeana, protejata impotriva rusilor si a altor forte care i-ar putea ameninta. Romania vede un partener in aceste organizatii si o modalitate de a-si depasi trecutul. Republica Moldova vede asta ca pe o definitie a sa. Insa, spre deosebire de Romania, care considera ca a fi european ar trebui sa devina un obiectiv general, Republica Moldova isi disputa aprig acest lucru, desi ceea ce isi doresc comunistii, in afara de putere, este destul de neclar.

O economie a umbrelor

 
 
  • Romania a dat startul unui program care furnizeaza moldovenilor pasapoarte romanesti. Acest lucru permite moldovenilor sa calatoreasca si sa lucreze oriunde in Uniunea Europeana. Unii spun ca aceasta este o incercare a Romaniei de a submina Republica Moldova prin incurajarea emigrarii. Dar, avand in vedere situatia, acest lucru este, probabil, un colac de salvare.
  • Oameni din Republica Moldova si din Romania mi-au spus ca cel mai mare export din Moldova este cel al femeilor, care se prostitueaza. Unii spun ca femeile din Moldova constituie cel mai mare numar de prostituate care lucreaza in bordelurile legale din Europa. Acesta este un semn al unei tari disperate.
  • Republica Moldova trece printr-o profunda criza de identitate, cu politic un sistem profund divizat si cu o economie care nu are transparenta totala. Prin urmare, imi este greu sa ma gandesc la ea din punct de vedere geopolitic.

Moldova si strategia

 
 
  • Din punctul de vedere al Republicii Moldova, cel putin printre factiunile pro-occidentale, problemele strategice ale tarii incep si se termina cu Transnistria. Ei doresc sa recastige malul estic al raului. Regiunea ar aduce beneficii reale Moldovei, devenind unul dintre principalele centre industriale ale tarii. La fel ca si in cazul unor alte teritorii disputate din fosta Uniune Sovietica, mai importanta este disputa, nu valoarea strategica a teritoriului. Este un bun motiv pentru grupurile pro-occidentale de a ataca grupurile pro-ruse, deoarece rusii protejaza regiunea separatista.
  • Germanii, care se apropie de rusi, par sa incerce sa faciliteze negocierile privind Transnistria. Rusia ar putea face pe plac Germaniei. Dar daca o fac, ma indoiesc ca rezultatul va fi renuntarea Rusiei la controlul malului de est al Nistrului. Din punctul de vedere al Rusiei, fortele ostile la est de Nistru ar putea ameninta Odessa, iar ei nu vad nici un motiv pentru care sa paraseasca Nistrul, indiferent de cat de buna pare situatia actuala. Punctul de vedere rus, confirmat de istorie, este ca situatiile bune se pot transforma in situatii proaste cu o viteza remarcabila.
  • Aceasta situatie contine si o ciudatenie. Vorbesc despre prezenta trupelor ruse pe Nistru, intr-o tara inconjurata de Ucraina, nu de Rusia. Rusii sprijina republica transnistreana, in timp ce ucrainenii nu o sustin. Dar, din 1992, ucrainenii nu au facut nici o cerere concreta pentru ca rusii sa nu se mai amestece in ceea ce este in esenta o problema moldo-ucraineana. Acest lucru ar putea fi din cauza ucrainenii nu doresc ca alte teritorii care au fost luate Republicii Moldova si date Ucrainei sa devina elemente de negociere. Dar banuiesc ca motivul este simplu: indiferent de colapsul Uniunii Sovietice, rusii sunt cei care isi pun problema unei pozitii defensive de-a lungul Nistrului, si nu ucrainenii, care par sa priveasca detasati problema.

O estimare neta

 
 
  • Vazuta pe harta, Moldova este un teritoriu valoros. Este o regiune care, in mainile NATO sau a oricarei alte puteri occidentale, ar putea oferi o parghie impotriva Rusiei, si poate un stimulent al dorintei Ucrainei de a se opune Rusiei. Prezenta trupelor NATO in apropiere de Odesa, un port ucrainean de care Rusia depinde, ar justifica precautia Moscovei. Problema este ca rusii intelag in mod clar acest lucru si fac tot ce pot pentru a face din Moldova un stat pro-rusesc, sau cel putin un stat suficient de instabil incat sa nu poata fi folosit ca o amenintare.
  • Republica Moldova este blocata intre radacinile sale romanesti si trecutul sau sovietic. Ea nu a dezvoltat o identitate nationala independenta de acesti doi poli. Moldova este o frontiera in interiorul altei frontiere. Este un loc in care influentele straine vin din toate partile. Dar este un loc fara un centru clar. Pe de o parte, exista nostalgia pentru vremurile bune ale Uniunii Sovietice - care arata cam de cat de rau stau lucrurile acum pentru multi moldoveni. Pe de alta parte, exista speranta ca Uniunea Europeana si NATO vor crea si vor apara o natiune care nu exista.
  • Nu vreau sa spun ca Moldova nu isi poate dezvolta o identitate nationala. Dar astfel de lucruri dureaza mult timp si sunt rareori pasnice. Fortele puternice care inconjoara Moldova pot face crearea unei natiuni moldovenesti un lucru foarte greu, daca nu chiar imposibil. Avem de-a face cu o situatie in care un stat ar putea da nastere unei natiuni, daca ar fi membru al NATO si UE, dar UE este ocupata cu problemele Irlandei, iar NATO nu doreste sa provoace Rusia. In aceasta situatie, depinde doar de cetatenii moldoveni. Nu este clar cat de mult timp le va oferi istoria pentru a ajunge la un consens.


"Republica Moldova a fost odata parte din Romania. A fost odata o parte a Uniunii Sovietice. Moldova are sens ca parte a ceva mai mare. Uniunea Sovietica nu mai exista. Europa are deja mai multe probleme decat poate face fata, nu este in cautarea altora noi. Romania inca exista. Integrarea in Romania nu este o solutie perfecta, si cu siguranta nu una pe placul multor moldoveni, dar este o solutie, indiferent de imperfectiuni" a conchis expertul Stratfor, George Friedman.

 
0