921

Mircea Geoana: "Relatia Romaniei cu Rusia este foarte proasta. Prezenta trupelor rusesti in Transnistria e anacronica"

Mircea Geoana
Foto: AGERPRES

Romania are o relatie foarte proasta cu Rusia, "la nivel de congelare", afirma, intr-un interviu acordat Radio RFI, presedintele Senatului, Mircea Geoana (PSD), care adauga insa ca Bucurestiul ar trebui sa incerce o normalizare a relatiilor cu Moscova, fara a ceda insa in privinta Republicii Moldova, unde are "interese clare".

"Relatia cu Rusia este foarte proasta. Exista o sensibilitate istorica si mentala si la noi si la rusi, pentru ca este o istorie complicata si nu putem sa o bagam sub pres", a spus el. Mircea Geoana a citat ca exemplu cazul Poloniei, care, in ciuda relatiilor foarte proaste pe care le-a avut cu Rusia, a incercat in perioada recenta o normalizare a dialogului cu Federatia Rusa.

Descarca fisierul audio in format MP3

In opinia sa, ar fi mai inteligent din partea Romaniei sa incerce o "normalizare" a dialogului cu Moscova, fara insa a ceda in ceea ce priveste interesele nationale, "pentru ca avem interese clare in Moldova, trebuie sa o spunem raspicat, avem interese politice, geo-politice, economice si moral istorice fata de aceasta tara".

"Dar in acelasi timp, cred ca o continuare a unei relatii, care este in acest moment la nivel de congelare, cred ca acest lucru este contra-productiv", explica fostul ministru social-democrat de Externe.

Mircea Geoana a facut aceste declaratii intr-un interviu despre summit-ul NATO de la Lisabona, unde Alianta va incerca o apropiere de Rusia.

Prezenta anacronica a trupelor rusesti in Transnistria trebuie rezolvata

Presedintele Senatului a precizat ca Republica Moldova nu poate fi cu adevarat independenta pana cand prezenta trupelor rusesti in Transnistria nu este rezolvata. 

El califica stationarea soldatilor rusi in regiunea separatista transnistreana drept "anacronica": "Prezenta anacronica a trupelor rusesti in Transnistria trebuie rezolvata, altfel nu putem vorbi de o Republica Moldova cu adevarat independenta si cu adevarat parte a unui dialog firesc intre est si vest".

"De aceea, ideea avansata de diplomatia germana si cred ca imbratisata si de Catherine Ashton, generic numita ministrul de Externe european, este de a inlocui trupele rusesti cu trupe ale Uniunii Europene. A existat si o idee mai veche de a avea trupe OSCE. Nu stiu care va fi forma finala", continua fostul ministru social-democrat de Externe.

"Cred ca este important si ce a spus si presedintele Basescu la televiziunea publica: nu se pune problema inlocuirii trupelor rusesti cu o prezenta romaneasca acolo", precizeaza Mircea Geoana.

Seful statului a avansat, joi seara, la TVR, ideea inlocuirii trupelor rusesti din Transnistria cu forte de securitate UE. El a atras atentia ca nu se refera la efective romanesti.

"Este evident ca in ultimele luni, Moscova a dat semnale foarte serioase ca este dispusa sa discute cu UE problematica legata de solutionarea problemei transnistrene", spune Traian Basescu. Intrebat daca asta inseamna retragerea trupelor, presedintele a raspuns: "Sau cel putin inlocuirea acestora cu forte ale UE in Transnistria. De ce nu? De ce sa nu avem voie sa gandim indraznet?".

0