1631

Vinurile moldovenești vor ajunge în UE sub marca „Moldova”

 Vinurile moldovenești vor fi exportate pe piața europeană sub marca „Moldova”. Cel puțin asta e propunerea autorităților moldovenești, înaintată la Bruxelles în cadrul negocierilor pe marginea Acordului privind protecţia indicaţiilor geografice pentru produsele agricole şi alimentare.

Semnarea acestui acord va impune agenţii economici moldoveni să-și modifice denumirile produselor fabricate, în dependență de originea materiei prime pe care o utilizează în procesul producției.

„Am rugat reprezentanții europeni să ne dee posibilitatea să utilizăm marca „Moldova” la exportul vinurilor. Nu putem utiliza ca origine satele din Moldova, pentru că nu sunt cunoscute”, a explicat viceministrul Agriculturii, Vasile Bumacov. Dacă Uniunea Europeană va accepta propunerea autorităților moldovenești, companiile vinicole trebuie să se înregistreze la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală sub marca „Moldova”.

În același timp, oficialul a menționat că R. Moldova ar putea stopa exportul de băuturi alcoolice în țările CSI, deoarece, conform tratatului de la Lisabona, vinificatorii moldoveni nu au dreptul să utilizeze denumirile de „coniac” și „șampanie”.

„Nu ne permitem să repetăm șocul din 2006, adică să stopăm exporturile, dar nici nu putem să exportăm în Rusia, Ucraina sau Belarus coniacul și șampania sub alte denumiri. Avem nevoie de cel puțin 5 ani să trecem la spumant și divin”, a spus Bumacov, precizând că a cerut la Bruxelles o perioadă de tranziție de 10 ani.

Bumacov a mai anunțat că doi experți europeni vor veni în Republica Moldova pentru a oferi expertiză în procesul de implementare a cerințelor UE, în ceea ce ține de denumirile geografice ale produselor pentru export.

Recent Comisia Europeană a decis să majoreze cu 80 la sută cota de export a vinurilor moldovenești. Astfel, în 2011 în Uniunea Europeană vor putea fi exportate 20 de milioane de sticle de vin din Republica Moldova, iar în anii 2013-2015 - până la 33 de milioane de sticle.
 
Sursa: JURNAL

0