651

PCRM - lider la capitolul intimidări ale alegătorilor

 
  Campania electorală a fost marcată de o serie de cazuri de intimidări și presiuni ascunse asupra alegătorilor, dar și cazuri de denigrare a concurenților electorali, se spune în cel de-al treilea Raport de monitorizare a campaniei electorale, realizat de PROMO-LEX. Majoritatea acestora se referă la Partidul Comuniștilor.

Din 16 încălcări ale partidelor politice antrenate în campanie, care se referă la presiuni asupra alegătorilor sau intimidarea și denigrarea altor concurenți electorali, jumătate sunt făcute de PCRM sau membrii Partidului Comuniștilor din teritoriu.

Astfel, potrivit Promo-Lex, la 6 noiembrie curent, funcționarii publici din Consiliul Raional Rezina au fost chemați abuziv la întâlnirea cu candidatul PCRM, de către președintele Consiliului, degrevat din funcție. La 28 octombrie, în cadrul întâlnirii cu Vladimir Voronin la Rezina, au fost prezenți toți funcționarii din Consiliul Raional. Unul din ei a relatat observatorilor că  a fost impus să participe la eveniment și să facă agitație în favoarea PCRM.
 
La 2 noiembrie, Primăria s. Ocnița a chemat în mod abuziv pensionarii să se prezinte la Casa de Cultură pentru a se întâlni cu Vladimir Voronin. Aceștia au fost avertizați că nu vor primi pensii, dacă nu vor vota PCRM.  Au fost impuși să se prezinte la întâlnirea cu liderul PCRM și colaboratorii unei grădinițe pentru copii și a unei școli din Ștefan Vodă .
 
PCRM este unicul partid care s-a remarcat la capitolul transportare forțată a alegătorilor și denigrarea concurenților electorali. Astfel la întrevederea candidatului comunist, Igor Dodon, cu alegătorii din s. Bădiceni, Soroca, a fost organizată transportarea a 30 persoane de la internatul psihoneurologic din localitate, inclusiv bolnavi psihic. 
 
Chiar dacă Codul Electoral stabilește că agitația electorală trebuie să asigure protecția morală și reputația altor persoane, Promo Lex afirmă că membrii PCRM atacă oponenții politici, exprimă insulte la adresa autorităților naționale, României și UE, rulând sistematic în cadrul întâlnirilor electorale filmul ”Un an negru în viața Moldovei” și răspândind pliante cu caracter denigrator față de actuala conducere.
 
UNIMEDIA preciează că cel de-al treilea Raport de monitorizare a campaniei electorale a cuprins perioada 25 octombrie-8 noiembrie și a întrunit datele furnizate de 42 observatori Promo-Lex din teritoriu.
0