Cu dosarele NKVD deschise – 30 de mii de crime ale regimului comunist sovietic
“Neg acuzatiile. In apartamentul meu, cat eram acasa, nu au avut loc astfel de intruniri. Probabil mama, in lipsa mea, se ocupa cu primirea agitatorilor romani”, scrie in dosarul unui fost prim-secretar al Partidului Comunist sovietic, declarat “dusman al poporului”. “Rog sa-mi spuneti ce s-a intamplat cu fratele meu, e viu sau nu...”, scrie in un altul.
Sunt crampeie din miile de dosare tinute intr-o incapere sumbra, fara ferestre, dosita de ochii lumii zeci de ani, de la etajul al 3-lea al cladirii Serviciului de Informatii si Securitate. In spatele unei usi din metal, care se deschide doar pentru persoane numarate si bine verificate, am descoperit mii de dosare pe croitori, cizmari, profesori - majoritatea fabricate de fortele sovietice, cu acuzatii de spionaj in favoarea regimului de ocupatie, tradari de patrie, trecere ilegala a frontierei, activitate contrarevolutionara, precum si cu sentinte de condamnare la moarte, puscarie pe viata sau deportari in Siberia.
SIS a transmis, astazi, primele 5 mii de dosare ale persoanelor represate in perioada regimului comunist totalitar in gestiunea Arhivei Nationale. Rudele celor nelegitim condamnati in perioada anilor 1920-1951, dar si istoricii vor putea avea acces la aceste dosare pentru a le studia. Problema insa este cand, pentru ca Arhiva Nationala nu dispunde deocamdata de spatiu si conditii de pastrare.
Directorul SIS, Gheorghe Mihai, a declarat ca din cele 5 fonduri pastrate la SIS, 2 vor fi transmise Arhivei Nationale, adica peste 70 de mii de dosare. In total, 28 de mii de persoane au fost anchetate si condamnate de NKVD a fostei URSS, a spus Mihai.
Initiativa apartine liderului liberal, presedintele interimar Mihai Ghimpu, care nu este deranjat ca scoate arhiva la lumina in plina campanie electorala.
“Daca o faceau altii pana la mine, acest lucru nu ar fi coincis cu perioada electorala 2010”, s-a scuzat Ghimpu.
“Decizia de a transmite aceste dosare catre Arhiva Nationala vine si ca un raspuns la numeroasele adresari ale cetatenilor, care solicitau dreptul de a avea acces liber la aceste dosare”, a mai spus Mihai Ghimpu.
Potrivit lui, in SIS aceste dosare se pierd. Doar in perioada 1990-1991, au fost distruse peste 14 000 de dosare. Chiar si in anul 2007, SIS a nimicit 5 dosare.
Totodata, din depozitele SIS mai urmeaza sa fie transferate inca 8 mii de dosare, tot la Arhiva Nationala, intentate persoanelor trecute prin Centrul de triere si filtrare din Chisinau, care, in realitate, a fost un mini-gulag al organelor securitatii.
Saptamana viitoare, Arhiva Nationala se va imbogati cu inca circa 130 de mii de astfel de dosare din depozitele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, dupa care un fond il va transmite si Procuratura Generala.
In perioada anilor 1920-1951, au fost condamnati 31 677 de basarabeni, dintre care 5 500 la pedeapsa capitala, iar 2 800 de persoane au decedat in locurile de privatiune de libertate.