665

A început desecretizarea arhivelor naţionale. Persoanele care au fost supuse represiunilor politice în anii 1920-1951

  Primele 5000 de dosare ale persoanelor supuse represiunilor politice de către instanţele extrajudiciare ale RASSM, instanţele judiciare ale RSS Moldoveneşti, în perioada anilor 1920 - 1951, au fost transmise, azi 9 noiembrie, din Depozitul special al Serviciului de Informaţii şi Securitate la Arhiva Naţională, în ordinea înregistrării lor în inventarele SIS.

Directorul SIS, Gheorghe Mihai, a specificat că acest lucru va facilita accesul persoanelor care au fost supuse represiunilor politice la aceste dosare, accesul rudelor şi experţilor interesaţi de materiale.
 
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, prezent la procesul de transmitere a dosarelor a declarat că această decizie nu este una electorală ci vine ca un răspuns la numeroasele adresări ale cetăţenilor, care solicitau dreptul de a avea acces liber la aceste dosare şi se înscrie în prevederile art. 34 din Constituţie, care oferă cetăţeanului accesul liber la informaţie.
 
"Transmiterea dosarelor către Arhiva Naţională urmăreşte un singur scop, developarea crimelor comunismului. Cred că a sosit momentul să încheiem  conturile cu trecutul nostru totalitar şi să privim în viitor. Nu avem dreptul să uitam", a mai adăugat Ghimpu.
 
Potrivit directorul SIS, se vor transmite şi alte dosare: procesele verbale ale Troicii speciale a NKVD a RASSM pe anii 1937-1938; sentinţele de executare a persoanelor condamnate de către Consfătuirea specială la pedeapsa capitală; materialele privind deportarea basarabenilor - operaţia Iug 1949 şi operaţia Sever 1951.
 
Menţionăm că următorul pas în acest sens va fi făcut pe 16 noiembrie, când vor fi transmise şi cele circa 130 mii de dosare din depozitele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, iar pe viitor vor fi transmise către Arhiva Naţională circa 48 mii dosare, intentare asupra persoanelor trecute prin Centrul de Triere şi filtrare din Chişinău, care în realitate, spune Mihai Ghimpu, a fost un mini-GULAG al organelor securităţii.
 
Amintim că Depozitul de Stat al SIS, a fost creat în baza art.22 al Legii Fondului Arhivistic al Republicii Moldova din 22 ianuarie 1992 şi numără circa 80 000 dosare. În temeiul articolelor cu tentă politică au fost condamante 31 677 persoane, dintre care 5 500 la pedeapsă capitală, 2 800 persoane au decedat în locurile de privaţiune de libertate.
0