783

Brazilia şi-a ales prima femeie preşedinte din istoria ţării


 
Dilma Rousseff, o fostă rebelă marxistă, care a fost închisă timp de trei ani şi torturată în timpul dictaturii militare din Brazilia (1964-1985), a devenit, duminică noapte, prima femeie-preşedinte, din istoria ţării sale.
   
Candidată a Partidului Muncitoresc şi protejata actualului preşedinte, Rousseff a fost aleasă cu peste 55% din voturi,  în timp ce contracandidatului social-democrat Jose Serra i-au revenit 44%, potrivit The Guardian.
 
„Le mulţumesc brazilienilor pentru acest moment. Promit să onorez încrederea pe care mi-au arătat-o”, a declarat Rousseff, în vârstă de 62 de ani.
 
Circa 135 de milioane de brazilieni au mers la urne, duminică, pentru a alege între Rousseff, care a beneficiat de enorma popularitate a actualului preşedinte, Lula da Silva, şi Serra, un fost ministru al Sănătăţii, în vârstă de 68 de ani, care candidează pentru a doua oară la preşedinţie.
 
Acesta este al doilea tur de scrutin, după ce Rousseff nu a reuşit să obţină 50% din sufragii în 3 octombrie, când a primit 47% din voturi, iar Serra 33%.
 
Rousseff preia puterea unei ţări cu 193 de milioane de locuitori, de la care se aşteaptă să devină a cincea economie mondială până în 2016, când va fi gazda Jocurilor Olimpice de Vară.
 
Sursa: UNIMEDIA

0