1027

În Moldova a fost reţinută o grupare criminală, care „i-a pivat” pe americani creduli de 70 milioane de dolari

CHIŞINĂU, 29 oct – Novosti-Moldova. În Moldova a fost reţinută o grupare criminală, care prin escrocherii însuşea bani de la americani bogaţi, a comunicat vineri la briefing Bogdan Zumbreanu, reprezentant al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei al RM.
 
„Operaţiunea a fost realizată în conlucrare cu colegii din BFI”, - a specificat el.
 
Potrivit spuselor lui Zumbreanu, pe parcurusl anilor 2009-2010 escrocii propuneau spre vînzare prin internet diverse mărfuri. Clientul de peste ocean transfera banii la contul „vînzătorului” mitic.
 
Ofiţerul a explicat că aceste conturi erau deschise cu acte reale ale cetăţenilor Moldovei, iar ei nici nu-şi dădeau seama de tranzacţiile perfectate din numele lor.
 
„Din gruparea criminală, - a precizat el, - făcea parte un funcţionar, care avea acces la acte de identitate ale cetăţenilor RM, precum şi cîţiva casieri de la un şir de bănci locale. În etapa finală ei transformau în numerar plăţile expediate prin sistemul electronic rapid”.
 
Detectivii BFI, potrivit spuselor lui Zumbreanu, au calculat că în total de pe teritoriul SUA au fost transferate în acest mod 200 milioane de dolari, dintre care 70 de milioane au ajuns în Moldova.
 
„În timpul arestării însă a şase membri din cei 12 ai grupării au fost descoperite doar 300 mii de dolari în numerar şi două automobile de clasa „lux”.
 
Ancheta continuă. 
0