931

Începând cu 1 noiembrie, moldovenii vor obține vize Schengen pentru Slovacia la Chișinău


 
Centrul Comuni de Vize din cadrul Ambasadei Ungare în Republica Moldova și-a extins lista țărilor pentru care eliberează vize. De la 1 noiembrie curent, celor 13 state li se va alătura și Slovacia. Anunțul a fost făcut astăzi, 27 octombrie, de către Ambasadorul Ungariei la Chișinău, György Varga.
   
”Sperăm că odată cu aderarea Slovaciei, numărul de solicitări va crește, și vom ajunge la circa 25 mii de cereri, în comparație cu 8 mii de solicitări în 2009”, a menționat Varga, adăugând că în primele 10 luni ale anului curent au fost depuse peste 14 mii cereri pentru vize.
 
Chiar dacă numărul de solicitări crește în fiecare an, procentul refuzurilor este în scădere, de la 12% în 2008 - la 9% în prezent.
 
Fiecare a treia solicitare este pentru Grecia, care a aderat la Centrul Comun de Vize în ianuarie 2010, printre cele mai solicitate țări fiind Ungaria - 18 % și Austria - 11%.
 
Anul acesta fiecare a doua viză a fost eliberată gratuit, în conformitate cu Acordul de facilitare a regimului de vize între UE și Republica Moldova. Vizele gratuite se oferă unor categorii speciale, printre care se regăsesc minorii, pensionarii, reprezentanţii delegaţiilor oficiale şi jurnaliştii. 
 
Până la semnarea Acordului pentru facilitarea regimului de vize între Moldova şi CE, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008, termenul de eliberare a vizelor era de 15 zile iar taxa pentru acest serviciu constituia 60 de euro. În prezent, taxa este de 35 de euro, iar termenul de eliberare - 10 zile.
 
Diplomatul a precizat că începând cu 1 ianuarie 2011, lista se va completa cu încă o țară, iar cu două state negocierile continuă.
 
UNIMEDIA precizează că Centrul Comun de Vize în cadrul Ambasadei Ungare din Chişinău a fost creat la 25 aprilie 2007, având scopul de a simplifica accesul cetăţenilor Republicii Moldova la procedura de obţinere a vizelor, în cazul în care ţara de destinaţiei nu are reprezentanţă diplomatică sau consulară la Chişinău. Până în prezent, Centrul Comun de Vize reprezenta 13 ţări: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Luxembourg, Olanda, Slovenia Suedia, Ungaria și Elveția.
 
Sursa: UNIMEDIA

0