882

Nu Columb este vinovat de aducerea sifilisului in Europa!


 
Cristofor Columb si echipajul sau au fost invinovatiti de aducerea sifilisului in Europa, din Americi, dupa primul lor voiaj istoric. Insa descoperirile recente arata ca aceastia au fost invinovatiti pe nedrept.

Potrivit cercetatorilor britanici citati de Daily Mail, pe teritoriul Marii Britanii au fost dezgropate ramasite ale unor bolnavi de sifilis care traiau pe vremea cand Columb inca nu se nascuse. Si nu e vorba despre un singur caz, ci de un intreg cimitir din Londra. Oamenii fusesera ingropati cu doua secole inainte ca Cristofor Columb sa conduca temerara expeditie.

Brian Connell, un expert din cadrul Muzeului londonez, care a studiat ramasitele, a declarat ca nu exista dubii ca acestea au fost ingropate inainte de voiajul lui Columb. Datarile cu carbon, folosite in acest caz, au o acuratete de 95%.

Scheletele a doua persoane sunt din 1200 - 1250, in timp ce alte 5 sunt din 1250 - 1400. Mortii au fost ingropati cu monede si alte obiecte ce au ajutat expertii sa le situeze in timp. In zona se afla un spital, Sfanta Maria, si se crede ca mortii fusesera pacienti ai acestuia.

De la primele cazuri de sifilis in Europa, in 1495, la trei ani de la primul voiaj al lui Columb, europenii au dat vina unii pe altii pentru originile bolii. In timp ce unii spuneau ca acestea se pierd in antichitate, altii au dat vina pe Columb si vizitele sale in America Latina, sau chiar pe francezi, napoletani ori venetieni.

Desi se credea ca Cristofor Columb este primul care a ajuns in Americi, se presupune ca vikingii au facut aceasta calatorie cu cateva secole mai devreme.
 
Sursa: ZIARE.COM
0